Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Sören Andersson Rådet ska diskutera all ohälsa kopplad till idrott. Det kan också vara ett forum där idéer för framtida forskning föds.

Samlad kunskap ska förhindra idrottsrelaterad ohälsa

2013-07-16 10:40

Rådet för Idrottarens hälsa och prestation har haft sitt första möte. Det var positiva tongångar och merparten av samtalen handlade om att staka ut vägen framåt. Det var ett efterlängtat initiativ och uppslutningen är bred.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:27

Riksidrottsförbundet har satt ihop ett idrottsmedicinskt råd som ska samla kunskap och erbjuda stöd till idrottsvärlden. Det hade legat i startgroparna ett tag men det var viktigt att först göra en inventering av det arbete som redan sker ute i specialidrottsförbunden.

Nu har de flesta frågetecknen rätats ut och rådet har kommit igång.

– Det gick bra och handlade mycket om vad vi ville uppnå och hur det ska gå till. Vi har landat i att vårt uppdrag blir att stöda samt att stå för ett bredare perspektiv där både organisationer och kompetensområden samverkar, berättar Peter Mattsson, chef för Elitidrott på Riksidrottsförbundet och en av det nya rådets ledamoter.

Rådet för Idrottarens hälsa och prestation blev namnet på den nya expertgruppen. Ordföljden var en markering att hälsa ska prioriteras före prestation. Många stora organisationer är representerade i det nya rådet som hade sitt första möte veckan före midsommar.

Då stakade man ut vägen framåt, definierade rådets roll och pratade om arbetet med att revidera RF:s rekommendationerna kring plötslig hjärtdöd inom idrotten.

– Jag gick därifrån med känslan av att det här har man väntat på ett tag. Det görs redan ett mycket bra arbete på olika håll men när RF tar tag i de här frågorna ökar chansen att nå ut till idrotten, säger Peter Mattson.

Rådet kommer att mötas tre till fyra gånger per år. Nästa träff blir i oktober. Tidiga utmaningar handlar om att föra samman de olika medicinska fälten och att hitta metoder att på ett enkelt sätt förmedla informationen till föreningar och aktiva.

– Det är en stor utmaning att nå ut. För det är faktiskt så att de flesta idrottare, ledare och föräldrar har fullt upp med vardagen, säger Peter Mattsson. 


Rådet för Idrottarens hälsa och prestation består av:

Karin Mattsson-Weijber, ordf RF

Per Nilsson, ordf Centrum för idrottsforskning

Mats Börjesson, ordf Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin

Björn Waldebäck, medicinskt ansvarig Sveriges Olympiska Kommitté

Linda Bakkman, koordinator för nutrition & kostrådgivning, SOK

Jan Lexell, medicinskt ansvarig SHIF/Sveriges Paralympiska Kommitté

Från RF:

Peter Mattsson, Elitidrottschef

Maja Uebel, Chef Idrottsutveckling

Anna Frohm, ansv idrottsmedicin

Petra Lundström, ansv idrottsnutrition

Göran Kenttä, ansv idrottspsykologi

Lennart Gullstrand, ansv idrottsfysiologi

Skribent: Mattias Olsson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss