Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Anton Hallbäck drömmer om att spela EM på hemmaplan

2014-08-19 16:12

I september kommer besluten om tre stora mästerskap som kan hamna i Sverige. Fotbolls-EM 2020, skidskytte-VM 2019 och handbolls-EM 2018 eller 2020. Anton Hallbäck spelar just nu U18-EM i Polen och drömmer om att frälsa en svensk EM-publik på hemmaplan i framtiden.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

Nu i september kan det bli klart med nya stora mästerskap i Sverige. Fotbolls-VM 2020 spelas i flera länder och Sverige har sökt om att arrangera ett gruppspel och en slutspelsmatch. Sverige har dessutom ansökt om skidskytte-VM 2019 och handbolls-VM, antingen 2018 eller 2020.

Anton Hallbäck är 18 år och har spelat handboll hela livet. Han spelar för HK Aranäs i Allsvenskan samtidigt som han går på idrottsgymnasium i Kungsbacka med handbollsinriktning. I U18-landslaget som just nu spelar U18-EM i Polen spelar han mittnia.

– Mitt mål är att bli så bra som möjligt och självklart spela för landslaget, säger Anton Hallbäck.

Trots sin ålder får han redan ta ett stort ansvar i sitt klubblag. I U18-EM har det gått bra hittills. Efter seger mot Schweiz, oavgjort mot Island och en imponerande vinst mot Serbien är Sverige klart för mellanrundan. Anton Hallbäck berättar om sina styrkor som handbollsspelare.

– Jag kan bidra med mitt eget spel. Framförallt speluppfattningen och genombrottet.

Sverige ligger bra till att få stå värd för EM 2018 eller 2020. Det blir ett utökat mästerskap med 24 lag 2020 som skulle kunna delas av Norge, Sverige och Österrike. Sverige är i så fall favorit till att arrangera semifinaler och final.

– Det vore en dröm att spela ett EM på hemmaplan, hur stort som helst. Det är hård konkurrens men det är lång tid kvar till dess. Jag har tid att utvecklas och få mer rutin, säger Anton Hallbäck.

Svensk idrott och svensk besöksnäring samarbetar med en gemensam nationell strategi för att få fler stora internationella idrottsevenemang till Sverige. Enligt utvärderingar från tidigare mästerskap ger internationella evenemang stora intäkter för framförallt hotell- och restaurangbranschen och när det gäller shopping. Turismen ökar dessutom samtidigt som ett evenemang är ett bra skyltfönster för att utveckla den egna idrotten.

2011 upprättade Riksidrottsförbundet Centrum för idrottsevenemang för att ge ett större stöd till specialidrottsförbund när de söker eller arbetar med internationella idrottsevenemang. Centrum för idrottsevenemang erbjuder utbildningar i samarbete med SISU, verktyg för att underlätta evenemangsarbetet och ett antal olika mötesplatser.

Läs mer om Centrum för idrottsevenemang (länk till svenskidrott.se)

I evenemangsguiden kan du läsa utvärderingar från tidigare internationella evenemang (länk till svenskidrott.se)

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

RF på Twitter

Kontakt

Leif Johansson

Internationella evenemang
08-699 62 26
This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss