Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

De leder kamraterna med sitt engagemang

2014-02-21 08:17

Svensk idrott bygger på engagemanget hos sina ideella ledarna. Många av ledarna är ungdomar som själva är aktiva. Här berättar några unga eldsjälar om sitt engagemang och varför de ägnar sin fritid åt att ge kompisarna bättre möjligheter att idrotta.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

Motiven bakom ett ideellt engagemang inom idrotten kan vara lika många som antalet ledare. Men en sak har de gemensamt - de har alla ett idrottsintresse som de vill dela med sig av.

Axel Åberg, 18 år, har suttit i styrelsen för Rudbeckianska skolans idrottsförening i Västerås i två år, varav ett år som ordförande. Han har inte ångrat sitt val en sekund.

– När jag sökte till skol-IF gjorde jag det i hopp om att fylla min gymnasietid med annat än bara skolarbete och för att det kunde vara ett bra sätt att även påverka andras skoltid till det bättre. Det har blivit precis som jag hoppades, berättar han.

Axel Åberg och hans kamrater arrangerar allt från klassturneringar till individuella tävlingar i en rad olika idrotter. Aktiviteterna är alltid populära, vilket han tar som ett kvitto på att de gör rätt saker, och det gör att han vill fortsätta.

– Mitt starka intresse för sport är drivkraften. Att jag dessutom lärt mig att organisera, planera och ta eget ansvar är bara ett plus i kanten.

Samma engagemang finns även hos yngre ungdomar. Hanna Hilmersson snart 13 år leder Gottsta skol-IF. Hon berättar att platsen i styrelsen hjälpt henne uppskatta den egna skoltiden.

– Det kan bli lite långtråkigt att gå i skolan och bara följa samma schema varje dag. Barn ska inte sitta still hela tiden. Jag tycker att det är kul att vara med och bestämma och har alltid varit någon som har starka åsikter, berättar Hanna Hilmersson.

I Bredsands skola finns också en aktiv idrottsförening. Den unga styrelsen går runt bland de övriga eleverna, samalar in förslag och bestämmer sedan vad de ska satsa på. Det har lett till flera längre resor samt besök hos lokala idrottsföreningar.

– Jag gillar att idrotta själv och sen är det kul att hjälpa andra att lösa sina problem. Att de inte kan idrotta för att de saknar bra utrustning, till exempel, säger 11-åriga Görgen Persson.

Både Hanna Hilmersson och Görgen Persson hoppas kunna få fortsätta leda sina kompisar inom idrotten även när de blir äldre.

Jonathan Reimertz är 17-år och har engagerat sig inom idrotten var än han haft chansen. Han är domare, spelar basket, är ordförande i idrottsföreningen på sin gymnasieskola och sitter i styrelsen för Dalarnas Skolidrottsförbundet.

– Det kan bli mycket ibland, men då är det bara att tagga till. Det är ju bara kul och jag blir inspirerad av alla jag träffar. Sen är det bra att ha någonting att göra på fritiden, säger han.

De lite äldre ledarna kallar Jonathan Reimertz för en ung idéspruta och han tror att det behövs unga inom idrotten. De bidrar med ett nytänkande. Jonathan Reimertz skulle rekommendera alla att engagera sig. Förutom att det är roligt har han lärt sig mycket.

– Vi gör allt från att organisera turneringar till att prata antidoping. Jag har till exempel lärt mig mycket mer om demokrati från idrotten än vad jag någonsin har gjort på en lektion, säger Jonathan Reimertz.

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss