Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Nya dopingregler ger ökad flexibilitet

2014-12-10 12:41

Från och med årsskiftet gäller nya dopingregler inom svensk idrott. En extra RF-stämma tog i slutet av november beslutet om det nya antidopingreglementet, som bygger på förändringar i den internationella världsantidopingkoden. Samtidigt togs också beslut om att förändra organisationen för det svenska anti-dopingarbetet.
  • Uppdaterad: 2014-12-10 14:59

Den nya koden innehåller nästan 2 500 förändringar jämfört med den som gällt hittills. Svensk idrott har som en del av den internationella antidopingorganisationen WADA och det världsomspännande antidopingarbetet en skyldighet att följa det internationella regelverket, och har därför beslutat om ett helt nytt reglemente.

Några av de viktigaste förändringarna är:

  • En förlängning av standardstraffet för dopingbrott till fyra års avstängning, men samtidigt ökade möjligheter att anpassa straffen till omständigheterna bakom
  • Ökade möjligheter att skilja på elitidrottare och motionärer när det gäller hantering
  • Möjlighet till mildare straff för bruk av kontaminerade kosttillskott om den aktiva verkligen har försökt ta reda på innehållet
  • Ökade krav på samverkan mellan olika instanser, underrättelseverksamhet och utredningar
  • Ökad betoning på proportionalitet och mänskliga rättigheter vad gäller exempelvis vistelserapportering
  • Ökade krav på anpassning av kontroller och analyser till olika idrotters särart

Koden ställer också på krav på att den nationella antidopingorganisationen ska vara fri och oberoende i förhållande till både staten och idrottsrörelsen. Därför kommer den svenska dopingkommissionens förhållande till Riksidrottsförbundet att bli mer självständig. Bland annat kommer det att bli tydligt att kommissionen leder det operativa anti-dopingarbetet, även om de anställda fortfarande kommer att vara en del av RF-organisationen. Men de vidare detaljerna kommer att klargöras under våren.

– Förändringarna av dopingreglerna är totalt sett positiva och en anpassning till den idrottsliga verkligheten med målet att ta fast de verkliga fuskarna. Men de ställer också högre krav på vår antidopingorganisation, säger Dopingkommissionens ordförande Kristina Olinder.

Läs mer om de nya dopingreglerna.

För mer information, kontakta:

Tommy Forsgren
tel 08-699 61 36

Skribent: Fredrik Rodhe
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss