Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Ludvig Thunman Emme Adébo

Oro och stress i kris vändes till positivt arbete för barnens bästa

2014-03-26 10:28

Det viktigaste är att barnen mår bra. Budskapet från Emme Adébo, sportchef och ungdomsledare i LUGI Handboll är enkelt. Vägen dit har däremot varit svår. Arbetet med föreningens värdegrund tog en tvär vändning och intensifierades efter en kris när de fick kännedom om att pojkar i föreningen tidigare utnyttjats och kränkts.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

För tre år sedan hamnade LUGI Handboll mitt i en stor kris där frågor, skällsord och fördömanden haglade. Orsaken var att tre män valde att berätta hur de som ungdomar utnyttjats och kränkts av en man med ledande ställning inom föreningen.

Mannen arbetade inom LUGI Handboll under många år fram till 1995. Då var Emme Adébo en av de 25 ungdomsledare som skrev under en protest där de krävde att styrelsen skulle avsätta mannen. Om styrelsen inte sparkade mannen skulle samtliga ungdomsledare sluta. Mannen fick gå men skälen till varför tystades ner.
År 2011 hann historien ikapp LUGI Handboll när de tre männen valde att gå ut offentligt med sina berättelser.

– Vi hamnade i några dagar av ren kris men kallade sedan till ett öppet möte. Klubbens trovärdighet var kraftigt ifrågasatt. Vi hade då bestämt oss för att vara helt transparanta och berätta vad vi visste om det som hänt. Att frågan tystats ner i så många år och även 1995 när mannen avsattes var fel. Istället borde pojkarna och familjerna fått stöd och hjälp, berättar Emme Adébo.

Mötet 2011 resulterade i att föreningen bildade en antikränkningsgrupp. I föräldragruppen visade det sig finnas flera personer med den kompetens som behövdes, bland annat den skolsköterskan i kommunen, en polis och en psykolog med flera.  Gruppen har sedan dess träffats nästan en gång i månaden och tillsammans med föreningen arbetat med två huvudpunkter.

•    Att ha beredskap om något skulle inträffa
•    Förebyggande arbete i föreningen med mjuka värden – att alla barn ska må bra.

Ibland upplever Emme Adébo att förväntningarna på LUGI Handboll är att allt ska gå smärtfritt i och med att de har en tydlig handlingsplan och arbetar aktivt med värdegrunder.

– De frågor som kommer upp idag handlar mest om mindre tjafs. Samtidigt måste ju vårt absoluta mål vara att få slut på det också. Min förhoppning är att det blir en självuppfyllande profetia till sist, att i och med att vi upprepar budskapet och arbetet som vi gör så sätter vi en press på ledare och föräldrar att arbeta på rätt sätt, säger han.

För Emme Adébo har resan genom krisen varit krävande och känslomässigt svår. Med en lång egen historia i föreningen kände han både mannen som utnyttjat och kränkt pojkarna och känner fortfarande många som kände mannen. Dessutom känner Emme Adébo många av de som blivit utsatta.

– Det är en mycket komplex situation och känslorna har varit oerhört knepiga ibland. Ingen får utnyttja sin maktposition på det sätt som han gjorde och kränka barn. Att all den oro och stress som jag kände faktiskt vänts till något positivt är en märklig och mäktig upplevelse, säger han.

I dag nämns Emme Adébo och LUGI Handboll som ett föredöme för hur en förening ska agera i kris och hur det förebyggande dagliga arbetet med mjuka värden sköts. Hans medskick till andra idrottsföreningar är framförallt – tänk i förväg och se till att ha en klar handlingsplan.

I det tredje avsnittet av "Tränarens himmel och helvete"  berättar Emme Adébo hela historien fram till krisen 2011 och dagens värdegrundsarbete i LUGI Handboll. Avsnittet sänds i Sveriges Television onsdag 26 mars klockan 22.00.

 

Se programmet på nätet

SISU Idrottsutbildarnas material för att arbeta för trygga idrottsmiljöer för barn

Idrott för alla med Rädda Barnens projekt High Five

Scouternas arbete med Trygga möten

Skribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss