Google Translate
Microsoft Translate
Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
Enligt svensk idrotts jämställdhetsmål mot 2017 ska:
Sammansättning SF-styrelser (2014):
Sammantaget är könsfördelningen i Specialidrottsförbundens (SF) styrelser 35 procent kvinnor och 65 procent män. Siffrorna varit i princip desamma de senaste fyra åren.
Av redovisningen framgår 27 SF, knappt fyra av tio, klarar målet om en könsfördelning i styrelsen där inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent.
Av de tio största förbunden klarar nio förbund att nå idrottsrörelsens jämställdhetsmål avseende könssammansättning i SF:s styrelse. Endast fotbollförbundet når inte målen.
Totalt har åtta av tio SF en man som ordförande.
Sammansättning SF-valberedningar (2014):
16 SF uppfyller målet om att det i valberedningar ska råda en 50-50-fördelning mellan kvinnor och män.
Det är värt att uppmärksamma att det vanligtvis sitter få individer i SF:s valberedningar, många SF har endast tre personer i sin valberedning. En individ ger således stort utslag i redovisningen. Om vi i beräkningen inkluderar SF som når en könsfördelningen 40-60 visar statistiken att 30 SF har det könsförhållandet.
Två SF (cricket och dragkamp) har endast män som ledamöter i valberedningen.
Sammansättning högre befattningar (2014):
Av de 71 generalsekreterare, kanslichef eller motsvarande roll på SF utgör kvinnor 30 procent.
När det gäller landslagstränare (eller likande) för seniorlandslag innehas de positionerna företrädesvis av män, 72 procent, medan 28 procent av dem är kvinnor.
Mer läsning
Idrotten i siffror – jämställdhet
SF-statistik – Medlemmar och antal ”aktiva i idrott"
SF-statistik – Förtroendevalda, anställda, ledare
LOK-stödsstatistik – Pojkar och flickor
Rapport – Genus och heteronormativitet inom barn- och ungdomsidrott
Rapport – Träningstider inom föreningsidrotten
Vid frågor, kontaktaJenny Svender08-699 62 52
Siffrorna visat att flickor får tex mindrd lokstöd .men ni undviker att redovisa hur stor andel av idrotare som är kvinnor resp män? Fulretorik?
Jämställdhet handlar om så mycket mer än kön! Socioekonomiska grupper har t ex Ung Livsstil tittat på. Där kan vi se att klyftorna ökar!
Gällande hur barn och ungdomar selekteras skevt beroende på vilken tid på året man är född är en del av jämnstäldheten som RF missat. Kön är bara en del av jämnställdheten.