Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrotten en stark samhällskraft men behöver politikens hjälp

2017-01-26 15:26

Politiker, civilsamhällesorganisationer, kommunföreträdare, specialidrottsförbund, media och andra inbjudna samlades för lanseringen av Riksidrottsförbundets intressepolitiska program - Rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse.
  • Uppdaterad: 2017-02-02 11:12

I dag lanserade Riksidrottsförbundet ett intressepolitiskt program där de viktigaste områdena där idrotten påverkas av politikens beslut har sammanställts. Vad anser Riksidrottsförbundet i frågan och vad vill vi att politiken ska göra för att idrotten ska kunna vara en ännu starkare samhällskraft.

Programmet är uppdelat i åtta olika delar:

Föreningslivets förutsättningar
Idrottsanläggningar och idrottsmiljöer
Ett helt liv med idrott och rörelse stärker folkhälsan
Idrottsrelaterad brottslighet
Internationella idrottsevenemang
Bildning, utbildning och forskning
Arbetsmarknad
Spelpolitik

 

Några områden beskrevs under lanseringen mer ingående, som föreningslivets särart och skillnaden mellan förening och företag, folkhälsa där en del är mer idrott i skolan och att rörelseförståelse är lika viktigt som läsförståelse - men också stöd till föreningsaktiviteter för äldre. 

Idrottsföreningen brukar sägas vara den tredje viktigaste miljön för barn och ungdomar efter hemmet och skolan. Med 3,2 miljoner medlemmar och 20 000 föreningar är idrotten en viktig del av samhället. Idrotten berör många. Och idrotten berörs av många politiska beslut. Allt från politiken för det civila samhället till exportstrategi och bostadspolitik.

Här hittar du hela intressepolitiska programmet

Vill du följa idrottens politiska frågor närmare kan du också lyssna på Mattias Hjelmberg och Tina Sahlén när de bjuder in besökare till podden Idrott och politik som du hittar här

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss