Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Trygg idrott behöver alltid sättas i främsta rummet

2016-12-01 10:23

Återigen uppdagas hemska och oacceptabla övergrepp inom idrotten. Denna gång i England, men vi vet att det finns liknande fall i Sverige. Trakasserier och övergrepp som finns i samhället finns också inom idrotten. Våra föreningar, ledare och idrottsföräldrar kan få stöd för att minska riskerna för att det ska hända igen.
  • Uppdaterad: 2016-12-01 10:38

- Jag blev ledsen och förbannad när jag läste om det som har skett inom fotbollen i England. Det får inte ske, men ändå händer det. Idrott är en fantastisk verksamhet där våra barn och ungdomar upplever glädje, gemenskap och växer som människor. Den ska självklart vara trygg, säger Stefan Bergh generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Förslaget att inrätta en barnidrottsombudsman som har lyfts fram under hösten skulle inte förbättra situationen.

- Det finns redan en barnombudsman och organisationer som BRIS och Rädda barnen dit barn, ungdomar och vuxna kan vända sig. Dessutom ska Polisen agera om det finns brottsmisstanke. Det är viktigare att vi sprider kunskap om de instanser och organisationer där barn, ungdomar och vuxna kan få stöd redan idag, säger Stefan Bergh.

Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna har sedan flera år ett aktivt arbete för att skapa trygga idrottsmiljöer. Men med 20 000 idrottsföreningar och 650 000 ledare är det ett omfattande arbete. Eftersom det stora flertalet av ledarna i barn- och ungdomsidrotten är föräldrar kommer många nya föräldrar och ledare varje år.

- Vi behöver hela tiden arbeta för att värdegrunden är levande i våra föreningar, så att våra ledare och idrottare både vet vad som gäller i föreningen och lever efter den i vardagen också. Det är en styrka att idrottens studieförbund SISU Idrottsutbildarna stödjer föreningar i deras värdegrundsarbete varje år, säger Stefan Bergh.

I materialet Trygga idrottsmiljöer finns enkla råd hur föreningar och ledare kan agera för att minska risken för trakasserier och övergrepp. En effektiv åtgärd är att vara flera ledare eller vuxna vid träningar, tävlingar, matcher, i omklädningsrum och så vidare.

Misstankar om trakasserier och övergrepp är svåra frågor att hantera. De ideella ledare och förtroendevalda i inom idrotten har sällan professionell utbildning för att hantera sådana händelser.

- Våra ledare ska vara bra på att leda idrott. Det finns många organisationer och funktioner i det offentliga där ledare, förtroendevalda kan få stöd. Ett sådant är BRIS stödtelefon som har kuratorer dit barn och ungdomar, men även vuxna, kan vända sig för hjälp och råd, säger Stefan Bergh.

Sedan december 2013 kan föreningar begära att ledare som möter barn och ungdomar regelbundet i föreningens verksamhet visar upp ett begränsat utdrag ur brottsregistret. Ett sådant utdrag visar sexualbrott och barnpornografibrott samt även uppgifter om mord, dråp, grov misshandel, människorov, människohandel, grovt rån och olaga tvång.

- Det är bra att verktyget med begränsade registerutdrag finns. Men det ska användas som ett komplement till ett gediget värdegrundsarbete. Ensamt kan det begränsade registerutdraget snarare vagga in föreningen i en falsk trygghet eftersom de allra flesta som begår sexuella trakasserier och övergrepp mot barn är förstagångsförbrytare, säger Stefan Bergh.

För stöd

BRIS

BRIS – Barnens Rätt I Samhället

Stödtelefon för barn 116 111

Stödtelefon för vuxna 077-150 50 50

 

Rädda Barnen

Läs mer på www.rb.se

Föräldratelefon och föräldramejl för frågor som rör barn och föräldraskap:

020-786 786, This is a mailto link

 

Friends

Läs mer: www.friends.se

 

Barnombudsmannen

Läs mer: www.barnombudsmannen.se/

 

Ungdomsmottagningen

Läs mer på www.umo.se

 

Mer information och stödmaterial

Trygga idrottsmiljöer

http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott/dokument/undersidor/barn--och-ungdomsidrott/skapa_trygga_idrottsmiljoer_webb_rev_nov-2013.pdf

 

Gråzon, gränsfall, glasklart

http://www.granser.nu/

 

Inte ditt fel!

http://www.mucf.se/sites/default/files/inte-ditt-fel-matris.pdf

 

Kunskapsöversikt: Sexuella övergrepp – i relationen mellan tränare och idrottsaktiv

http://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/trygg-idrott/sexuella-overgrepp.pdf

 

Om begränsat registerutdrag

http://www.svenskidrott.se/Barnochungdomsidrott/Tryggaidrottsmiljoer/Begransaderegisterutdrag/

 

 

För mer information kontakta

Stefan Bergh
Generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
08-699 60 30

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss