Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Inbjudan till unik temakväll om bloddoping

2015-01-15 17:25

Riksidrottsförbundets Dopingkommission bjuder in till unik temakväll om bloddoping. ​Riksidrottsförbundet Antidoping har fått uppdraget att utföra alla dopingtester under Skid-VM i Falun som inleds 18 februari. Inom internationellt och svenskt antidopingarbete är bloddopingfrågan prioriterad och skärpta regler kring blodpass har nyligen införts.
  • Uppdaterad: 2015-01-28 12:36

18 februari inleds Skid-VM i Falun och RF Antidoping har fått uppdraget att utföra alla dopingtester. Inom internationellt och svenskt antidopingarbete är bloddopingfrågan prioriterad och skärpta regler kring blodpass har nyligen införts.

Hur kommer arbetet att utföras under skid-VM i Falun och hur bedrivs jakten på fuskarna?
Vad kan vi upptäcka och hur avslöjas bloddoping?
Vad planeras för framtiden för att avslöja olika former av bloddoping?
Hur arbetar RF:s Dopingkommission med frågan och hur fungerar internationella skidförbundets blodprogram?

Allt det här kommer att presenteras av ledande experter och vi kan vänta oss nyheter, intervjumöjligheter, intressanta redovisningar och diskussioner.

 

Föreläsare
Björn Ekblom, professor emeritus vid GIH. världsledande forskare inom området blod och fysisk prestation. Han har publicerat ett stort antal studier relaterade till blodtransfusioner, erytropoietin (EPO) och olika aspekter av fysisk prestationsförmåga.

Bo Berglund, docent i medicin vid KI. Genomförde de första detektionsstudierna av blodtransfusioner och deltog tillsammans med bl.a. Björn Ekblom i de första studierna om hur EPO-doping skall upptäckas. Bo Berglund var även ansvarig för det Svenska blodpassprojektet. Han är medlem i WADA list kommitté och var 1996-2012 chefsläkare för SOK.

Christer Malm, docent i fysiologi vid Umeå Universitet. Med nya tekniker som möjliggör analyser av ett stort antal proteiner genomför han studier av hur               transfusioner med även mindre mängder kroppseget blod skall upptäckas.

Jan Engström, ansvarig tjänsteman på RF Antidoping för det nationella   blodprogrammet och för dopingkontrollverksamheten i Sverige. Ledamot i European Athletics Medical & Anti-Doping Commission. 

Rasmus Damsgaard, Medlem FIS medicinska kommission samt läkare och forskare vid Rigshospitalet Köpenhamn. Inom FIS medicinska kommission har han ansvaret för detektion av olika typer av bloddoping.

Åke Andrén Sandberg, professor KI. Är ordförande i RF:s medicinska råd samt medlem RF Dopingkommission och har mångårig erfarenhet av antidopingarbete med fokus på informations och kunskapsspridning.

 

Onsdag den 4 februari

Tid: 17 30 – 20 30.

Plats: Word Trade Center Stockholm, Klarabergsviadukten 70.

Arrangör: Riksidrottsförbundets Dopingkommission

Kostnad:Kostnadsfri med föranmälan (utebliven närvaro kan komma att debiteras med 300 kr).

Anmäl här

Förtäring: Kaffe i pausen.

Inbjudna: Media och alla andra som är intresserade av arbetet mot bloddoping inför Skid-VM i Falun.

 

För mer information kontakta

Peder Mathiasson
peder@This is a mailto link
Informationsansvarig på RF:s Antidopinggrupp
08-699 61 55

Skribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss