Hoppa till sidans innehåll

Civilsamhället manifesterade för öppenhet och mångfald

2014-07-01 15:11

Klockan ett idag ringde klockarna i Visby domkyrka samtidigt som himlen ovanför staden fylldes av vita ballonger. Det var en manifestation för öppenhet och mångfald från ett 70-tal organisationer inom det svenska civilsamhället.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

– ”I ett samhälle där vissa invånare utesluts, oavsett om det sker på grund av religion, etnicitet, ursprung eller något annat, tappar demokratin styrka och legitimitet. När nazism och rasism är på frammarsch måste vi demokratiska aktörer visa var vi står,” står det bland annat i det ställningstagande organisationerna ställt sig bakom.

Initiativtagare till manifestationen var Forum – idéburna organisationer med social inriktning, Svenska kyrkan, Röda Korset och LSU – Sveriges ungdomsorganisationer. Bland de deltagande organisationerna fanns stora traditionella folkrörelseorganisationer, som Rädda Barnen och IOGT-NTO, men också nyare rörelser som KRIS, SVEROK och jagvillhabostad.nu liksom studieförbundet Idn Rushid och Svenska Muslimer för fred och rättvisa.

Enligt Riksidrottsförbundet ordförande Karin Mattsson Weijber var det självklart att ställa sig bakom manifestationen, en tydlig markering mot en allt synligare främlingsfientlighet.

– Allas rätt att vara med är en av grundpelarna i vår värdegrund. Svensk idrott gör ingen skillnad på människor beroende på etnisk bakgrund, religion eller sexuell läggning – vi tar tydligt avstånd från alla former av diskriminering. Det är ett ställningstagande vi måste visa i vår verksamhet varje dag, inte bara i manfestationer som den här.

Läs mer om manifestationen 

Skribent: Fredrik Rodhe

Postadress:
Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link