Hoppa till sidans innehåll
Foto: PETER HOLGERSSON

Bowling

  • Uppdaterad: 2017-06-12 13:40
 


Så funkar det
Finalspelet inleds med fem serier. De åtta bästa i respektive klass tar sedan med sig sitt resultat till ”round robin”, ett matchspel där alla möter alla. Vinst i en match ger 30 bonuspoäng, oavgjort ger 15, som läggs till lägelresultatet. Efter sju seriers matchspel avslutas finalomgång 1 med en ”utjämnings-serie” där inga bonuspoäng delas ut. De tre bästa herrarna och de tre bästa damerna går vidare till stegfinalen. Då spelar den andra- och tredje-placerade spelarna först om vem som ska få möta den första-placerade från gårdagens över en serie. Finalen spelas även den över en serie där vinnaren får äran att kalla sig svenska mästare och vinnare av Elit-SM 2017.

Fakta
En bowlingbana är 19,2 meter lång från övertrampslinjen till bakre kanten av kägelbordet. Banan är 1,06 meter bred och består av 39 parkettstavar. Fram till 80-talet hade alla bowlare, elitspelare inkluderat, ett enda klot. Nu har elitspelarna ett urval av 10-15 klot som reagerar olika på banans underlag och oljning. Klotet får väga max 16 pund (7 254 gram) men får var hur lätt som helst. En kägla väger 1,5 kilogram.

Håll koll på
Bröderna Jonsson från Kvänum:
I den sista helgen av kvalet till Elit-SM klev Benjamin Jonsson in och slaktade Jesper Svenssons svenska rekord när han rullade in 2061 över åtta serier. Till finalen har han också med sig lillebror, den regerande junioreuropamästaren i singel Emanuel Jonsson. Båda bröderna är mycket sevärda på banorna med mycket skruv och livliga reaktioner.

Sandra Andersson, BK FH Engelholm & Spader Dam:
Den 25-åriga skånskan har länge varit en av Europas absolut bästa bowlare men har under den senaste säsongen haft det tufft vid sidan om banan. Hennes far, bowlinghallsägaren: Peter Andersson, har då kämpat mot cancer. För ett par månader sedan blev han fri från sjukdomen och under SM-slutspelet, där Sandra Andersson och hennes Spader Dam vann sitt andra raka SM-guld, samlades det in över 30 000, under parollen: ”Bowlare bryr sig”, till Cancerfonden.

Jenny Wegner, BK Femtionian & Spader Dam:
Perstorps stolthet vann under 2016 tre SM-guld, World Cup, EM-guld i den prestigefyllda distansen All-Event och var ankare i det EM-guldvinnande fem-mannalaget. Sammantaget är 22-åringen redan en världsstjärna. Skånskan som spelar för BK Femtionian från Hässleholm står dessutom för den nya, moderna, kraftfulla dambowlingen med hög baksving och mycket skruv.

Jesper Svensson, Team Pergamon:
Vinnaren av lilla bragdguldet på Idrottsgalan är den största stjärnan inom svensk bowling. Tvåhandsspelaren från Vimmerby är den första svensk att vinna en major på den, penningstinna, amerikanska proffstouren där han dessutom har samlat på sig 6 titlar, fler än någon annan svensk. 22-åringen är en av världens hetaste bowlingspelare och med sin lite säregna teknik är han väl värd att hålla ögonen på.

William Svensson, BK Domino
Den unge Västervik-sonen är en framtida stjärna. Han blev i våras historisk när han, som första bowlare någonsin, försvarade sin Masters-titel på Junior-EM i Helsingfors. Att den blott 16-år gamla tvåhandsbowlare har två år kvar som junior är bara ännu mer imponerande. 

Visste du att… 
… Sverige är världens tredje bästa land i Bowling efter USA och Sydkorea, enligt medaljligan från VM. 
… 3 av 10 på herrarnas världsranking spelar med den nya tvåhandstekniken.
... världsettan heter Martin Larsen och är svensk.
… den första bowlinghallen öppnade i Sverige redan 1909 i Stockholm. Därmed är Sverige ett av de länder där bowlingen har funnits längst. 

Mer info
www.swebowl.se

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss