Hoppa till sidans innehåll
FilipSvensson

"Kan bli ett riktigt uppsving för idrotten"

2014-05-12 08:00

Mästerskapet i bangolf blir ett nytt inslag på årets upplaga av SM-veckan sommar i Borås. Antalet bangolfspelare har minskat de senaste decennierna, på SM-veckan ska utvecklingen vända.
  • Uppdaterad: 2014-07-02 11:49

Mästerskap i runt 40 idrotter avgörs under SM-veckan i Borås. Precisionssporten bangolf, även kallat minigolf, finns med i programmet för första gången. Sverige är en ledande nation inom idrotten och på SM finns några av världens bästa spelare med. Trots det har rekryteringen av nya spelare gått trögt sedan 80-talet.

Enligt Filiph Svensson, rankad etta i världen, beror det bland annat på att allmänheten oftast bara får chansen att prova på bangolf på campingplatser och nöjesfält, där spelet skiljer sig mycket åt från hur det går till på tävlingar.

– För att bli bra krävs det bollkänsla, koncentrationsförmåga, tålamod och kunskap om utrustningen. Det är ett av problemen med rekryteringen. När allmänheten spelar får de inte bra utrustning. Det finns en framtid för sporten men vi behöver få in yngre spelare som driver det vidare. Jag vet att förbundet jobbar mycket med det, säger han.

Koll på utrustningen är avgörande för att nå världseliten. Filiph Svensson tar med sig de flesta av sina bangolfbollar, som alla har olika egenskaper, när han tävlar.

 – Man måste kunna göra bedömningar som passar banan. Du kan vara duktig på att spela, men har du inte rätt utrustning ger det ingenting. Jag har 300 bollar ungefär. Det är inte så mycket utan det finns många som har över 1 000 stycken. De har olika studs och yta som gör att de reagerar olika i sarger och i hur de skruvas, säger han.

På SM-veckan vill Filiph Svensson att bra spel ska förvandla åskådare till utövare.

– Jag hoppas att vi kan prestera bra och visa upp sporten på rätt sätt. Det kan bli ett riktigt uppsving för idrotten om allt klaffar.

SM i bangolf går av stapeln den 2–4 juli på Alideberg. 

Till SM-veckans dagsprogram >>

Filip Svensson på VM 2011:

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt
Epost: This is a mailto link
RF_logo_grey
Sidfot

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss