Hoppa till sidans innehåll

Tvåhandskastaren tar bowlingvärlden med storm

2016-05-30 13:04

Fosbury-floppen i höjdhopp och V-stilen i backhoppning är banbrytande tekniker som förändrat idrotten i grunden. Bowlingens motsvarighet är tvåhandskastet. SM-aktuella Jesper Svensson är en av dem som behärskar tekniken bäst.
  • Uppdaterad: 2017-07-05 07:19

Jesper Svenssons speciella teknik.  

Jesper Svensson, 21 år, är en av bowlingvärldens mest intressanta spelare just nu. Den senaste tiden har det blivit fyra titlar på den amerikanska PBA-touren, bland annat majorn Tournament of Champions som yngsta segraren någonsin. 

En av anledningarna till uppmärksamheten runt svensken är hans spännande teknik. Svensson kastar nämligen klotet med två händer. Tvåhandskastet har jämförts med banbrytande tekniker som Jan Boklövs V-stil i backhoppning och Fosbury-floppen i höjdhopp. Tekniken används förutom av Svensson även av bland andra Jason Belmonte, som är världens bästa bowlare de senaste fem åren, och världstrean Osku Palermaa från Finland. 

- Det sista året har det blivit mer populärt än tidigare. I början var folk skeptiska men när några börjar få medgång har det blivit mer intressant. Jag började bowla mer eller mindre så fort jag kunde gå. Jag orkade inte hålla klotet i bara en hand, men sen fortsatte jag bara med det. Det gör att du får mer fart på klotet och mer rotation, det ska hjälpa till att få någon kägla extra att trilla ner, säger Jesper Svensson. 

Redan som 15-åring slog han svenskt poängrekord över åtta serier och därefter har det blivit en mängd titlar. Något som dock saknas är det individuella SM-guldet. 

- Jag hoppas vinna guld i Norrköping, men det kommer bli tufft. Det är många duktiga bowlare på plats. 

Vad tror du det betyder för bowlingen att finnas med på SM-veckan?

- Vi behöver verkligen det. Vi har alltid haft svårt att få större uppmärksamhet i media. Jag tycker vi förtjänar det. Jag är sporttokig överlag och tycker att det är roligt att så många sporter samlas på samma ställe och jag kommer säkert springa runt och kika lite på annat än bowling. 

Läs mer om bowling >>

Skribent: Wilhelm Wigardt

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss