Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel

  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:35

Entréavgift
100:- (samma entré som längdskidåkning) (se alla entréavgifter)

Betalningssätt
NA

När
Lördag 30 januari (till dagsprogrammet)

Var
Lindbäcksstadion (se karta)

För mer information om hur du tar dig till arenan och om tillgänglighet –
besök Piteå kommuns sajt om den mästerliga folkfesten och SM-veckan. '

Så funkar det
Rodel är en olympisk gren som har anor från 1870-talet. Banrodel är den vanligaste delgrenen och körs i en specialbyggd bana som består av höga iskanter och doserade kurvor. En annan variant är naturrodel, som körs på platta isbanor utan höga iskanter. Alpinrodeln är en variant av naturrodeln med skillnaden att banan består av hårt packad snö istället för is. 

Alpinrodel körs på banor som saknar höga snö- och iskanter. Rakorna är platta och kurvorna är inte doserade (de kan dock ha viss lutning). Alpinrodel är en flexibel sport som går att utöva i stort sett överallt där det finns snö. 

För att påbörja ett åk skjuter föraren fart med hjälp av två handtag vid startplatsen. När föraren dragit igång åket paddlar hen med händerna mot snön för att få ytterligare fart. Under åket styr föraren genom att pressa benet mot medhornet och genom att dra i styrremmen. För att få mer effekt i styrningen lutar man sig inåt i kurvan.  

Fakta
Kälken består av två trämedar där främre delen är uppböjd och bildar två horn som används för att styra. På trämedarna sitter det metallmedar fastskruvade som har kontakt med snön. Föraren bär aerodynamisk åkdräkt, hjälm, glasögon och handskar. Handskarna har små spikar på fingertopparna som underlättar greppet mot snön.
 

Håll koll på
Det är rekordmånga deltagare i damklassen i år med tufft motstånd från bland annat Carina Solhag, Lindingö Rodelclub, som gör come-back och som tidigare tävlat internationellt.

På herrsidan heter regerande mästaren Michael Törnqvist. Trots tunga meriter i ryggen, bland annat 14 individuella SM-guld i naturrodel och SM-guld i alpinrodel 2012 och 2015, väntas han få hård konkurrens. Bland utmanarna hittar vi bland annat tidigare mästare, far och son, Anders (SM-guld 2013) och Christopher Fladvad (SM-guld 2014).

Visste du att...
... ett alpinrodelåk kan komma upp i över 100 km/h. Fartkänslan blir enorm när föraren ligger 1,5 decimeter från marken.

... i banrodel är det vanligt med hastigheter över 140 km/h. 
... VM i rodel har arrangerades i Sverige 1967, 1975 och 1981. Vid samtliga tillfällen i Hammarstrand, Jämtland. 

Läs mer 
www.swesliding.se 

Startlistor och resultat (obs. extern sajt som uppdateras av arrangörerna till respektive idrottsmästerskap)

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss