Hoppa till sidans innehåll

Curling

  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:35

Entréavgift
50:-/dag (se alla entréavgifter)

Betalningssätt
Entrémössa/Kontant/Swish i entrén

När
27-31 januari (till dagsprogrammet)

Var
LF Arena (se karta)

För mer information om hur du tar dig till arenan och om tillgänglighet –
besök Piteå kommuns sajt om den mästerliga folkfesten och SM-veckan. 

Så funkar det
Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt, ”tee”, än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar. 

Ett curlinglag består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget. Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten (skip), som leder laget och bestämmer hur slagen ska utföras. En dirigerar, en spelar stenen och de två övriga sopar vid behov. En i laget är vicekapten och dirigerar spelet när kaptenen spelar sina stenar. Situationerna växlar och ingen match är en annan lik. I varje omgång spelar man om åtta poäng. En match går normalt i 8-10 omgångar och tar 2-2,5 timmar. Man spelar om över 60 poäng. Trots det slutar matcher sällan tvåsiffrigt. Stämningen i en match svänger från att vara ett öronbedövande liv när två sopare med maxpuls ger järnet för att sopa fram en sten under intensivt skrikande från kaptenen, till en total tystnad innan en avgörande dragning mitt i prick.

Fakta
Curling är en urgammal sport. Den härstammar från 1500-talets Skottland och det finns än idag existerande klubbar som bildades på 1700-talet. Till Sverige kom curlingen 1846 och Svenska Curlingför­bundet bildades 1916. Curling spelas idag i ett 50-tal länder och är som störst i Kanada med omkring en miljon aktiva spelare. Skottland, USA och Schweiz är också stora curlingländer. 

De flesta curlingstenar som används i modern curling har tillverkats av en speciell typ av granit, Blue Hone, som hämtats från den lilla skotska ön Ailsa Craig och som tål att krockas med på curlingisarna. Stensorten börjar emellertid ta slut och numera används också en walesisk stensort som heter Trefor.

En curlingbana är runt 45 meter lång och fem meter bred. I båda ändarna på banan är en måltavla (boet) målad i i sen. Mittpunkten kallas för tee. En curlingsten väger cirka 19 kilo. I regel ger en löst slagen sten större curl än en hårt slagen. Varje spelare har en sop som de sopar med framför stenen för att den ska glida längre. En stens bana kan förlängas upp till sex meter med hjälp av hård sopning. Curlingspelarna bär speciella skor med en glidsula av hårdplats och en greppsula av rågummi. Curling är ett spel med mycket taktik som delvis påminner om schack. 

Håll koll på
Storfavoriterna i herrklassen, lag Niklas Edin, som spelar sin enda tävling på hemmaplan i Piteå. Laget kommer direkt från Las Vegas i USA där de har representerat Sverige och ”Team World” i tävlingen Continental Cup. Lag Edin är regerande europa- och världsmästare och ligger just nu på sjätteplats på världsrankingen. De utmanas bland andra av lag Eskilsson från Skellefteå CK som också har en plats i landslagstruppen.

Damernas startfält håller absolut högsta kvalitet då alla åtta elitserielag kommer till Piteå. Lag Sigfridsson från Skellefteå CK (OS-silver 2014) har visat upp den bästa formen under de senaste veckorna med topplaceringar på flera europatourtävlingar. Men toppen för damer är mycket jämn och utmanarna om SM-titeln är många. Team Ahlmarks från Karlstads CK är regerande svenska mästare och Sveriges EM-lag 2015.Team Panthera från Sundbybergs CK är regerande elitseriemästare.Team PwC från Stocksunds CK har OS-meriterade Anette Norberg och Cathrine Lindahl i laget.

Visste du att…
… curling är officiell OS-sport sedan 1998, då tog Sveriges damlag brons. 

… det blev OS-guld både 2006 och 2010 genom lag Anette Norberg. Vid OS 2014 tog lag Margaretha Sigfridsson från Skellefteå CK silver och lag Niklas Edin från Karlstads CK brons.  
... Sverige ligger på andraplats på världsrankingen för herrar och på tredjeplats för damer. 
… curling är en av de snabbast växande vintersporterna runt om i världen.

Läs mer
www.curling.se 

Startlistor och resultat (obs. extern sajt som uppdateras av arrangörerna till respektive idrottsmästerskap)

www.spelacurling.se/regler/  

Twitter: @svenskcurling 
Facebook: facebook.com/swedishcurlingassociation 

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss