Hoppa till sidans innehåll

Jujutsu

  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:35

Entréavgift
100:- (se alla entréavgifter)

Betalningssätt
Entrémössa/Kontant/swish i entré

När
Lördag 30 januari (till dagsprogrammet)

Var
Norrmalmia (se karta)

För mer information om hur du tar dig till arenan och om tillgänglighet –
besök Piteå kommuns sajt om den mästerliga folkfesten och SM-veckan. 

Klasser/grenar
Kamp och duo

Så funkar det
I jujutsu tävlar man i tre discipliner; kamp, duo och ne waza. På SM kommer tävlingsdisciplinerna kamp och duo att vara med. 

En match i kamp är indelad i tre serier. Matchen börjar i serie ett som är stående kamp med slag och sparktekniker. Om någon greppar tag i den andres dräkt övergår kampen i serie två, där målet är att få ner den andre på marken med ett kast eller en nedtagning. Väl nere på marken övergår kampen till serie tre och här gäller det att hålla fast motståndaren eller att få hen att ge upp genom att ta ett led- eller halslås. Om domaren bedömer att matchen står still på marken döms de tävlande upp och startar på nytt i stående kamp, serie ett. Vinner gör den som har flest poäng vid matchens slut eller den som lyckas få in en fullpoängsteknik (ippon) i alla tre serier, vilket räknas som teknisk överlägsenhet. En match är en tre minuter lång rond. För slag och sparkar så gäller semikontakt vilket innebär att träffarna ska vara kontrollerade och att knockout inte är tillåtet. Tre domare dömer på mattan.

I duo tävlar man parvis i en uppvisningsform. Försvar mot vissa bestämda attacker bedöms utifrån timing, realism och samspel i paret. Attackerna är uppdelade i fyra serier: grepp, livtag, slag & spark samt vapen. 

Fakta
Jujutsu betyder mjuk teknik eller följsam konst och härstammar från feodaltidens Japan (1600-talet). 1904 kom jujutsu till Sverige och beskrevs då i svensk press inte bara som effektivt självförsvar utan också som en ny träningsform.

Det finns flera olika stilar och sätt att träna jujutsu. En del stilar har kvar den traditionella prägeln, andra fokuserar mest på självförsvar och vissa fokuserar på idrotten. Gemensamt för stilarna är en mångsidig kamp med slag, sparkar, ledlås, kast och tekniker på marken.

I dag finns jujutsu över hela världen och i Sverige finns det cirka 200 jujutsuklubbar med drygt 8 000 aktiva utövare. Klubbarna är anslutna till Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Jujutsufederationen.

Håll koll på
Fredrik Widgren från Nacka är Sveriges just nu mest lysande jujutsu-stjärna. Det finns också många talanger som är på väg uppåt. Isabelle Vistam, Johanna Sand och William Seth-Wenzel bör du följa extra noga.

Visste du att...
... Sverige räknas som ett av världens främsta jujutsu-länder. 
... domarna Niclas Sjöberg och Emil Gustafsson anses vara två av världens främsta och dömde finaler under VM i Paris 2014.  

Läs mer
www.jujutsu.se 

Startlistor och resultat (obs. extern sajt som uppdateras av arrangörerna till respektive idrottstävling)

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss