Hoppa till sidans innehåll

Längdskidor

  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:35

Entréavgift
100:-/dag (se alla entréavgifter)

Betalningssätt
Swish/kontant i entrén

När
27 januari (individuell start)
28 januari (stafett)
30 januari (sprint)
31 januari (skiathlon) (till dagsprogrammet)

Var
Lindbäcksstadion (se karta)

För mer information om hur du tar dig till arenan och om tillgänglighet –
besök Piteå kommuns sajt om den mästerliga folkfesten och SM-veckan. 

Klasser/grenar
Individuell start, stafett, sprint och skiathlon 

Så funkar det
I individuell start åker herrarna 15 km och damerna 10 km. Loppet går i klassisk stil. Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum och den som har snabbast tid i mål vinner. SM-guld 2015: Calle Halfvarsson och Charlotte Kalla. 

I stafetten tävlar lag om tre åkare. Tävlingen går i fri stil och med masstart. Herrarna åker 10 km på varje sträcka medan damerna åker 5 km. SM-guld 2015: Åsarna IK lag 1 (Anton Karlsson, Johan Olsson och Lars Nelsson) och Piteå Elit lag 1 (Magdalena Pajala, Jennie Öberg och Charlotte Kalla). 

Sprinten börjar med en prolog där åkarna börjar med 15 sekunders mellanrum. De 30 bästa från prologen går vidare till kvartsfinal. Sprinten avgörs i fristil. SM-guld 2015: Emil Jönsson och Hanna Falk. 

I skiathlon är det masstart som gäller. Herrarna åker först 15 km klassisk stil innan de byter skidor på stadion och avslutar med 15 km fristil. Damerna har samma upplägg men åker 7,5 km på respektive sträcka. SM-guld 2015: Marcus Hellner och Charlotte Kalla.  

Fakta
Skidorna är generellt längre för klassisk åkning än för skate. Hur långa skidorna är beror på flera olika faktorer, bland annat åkarens längd och vikt. Tävlingsskidor har ofta en kärna av papp uppbyggd i ett stående ”bikakemönster” som omsluts av kolfiber, konstmaterial eller i vissa fall trä. Mot snön har skidan ett belag av plast med hög grafithalt för att stöta bort smuts och vatten så bra som möjligt. 

På fötterna har åkaren en typ av skor för klassisk åkning och en annan för skate. De klassiska skorna är mjukare för att passa för diagonalåkning medan skateskorna är styvare runt vristen. Vid skiathlon används en kombi-sko där tillverkarna försöker förena den klassiska skons mjukhet med skateskons styvhet. 

Håll koll på
Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter har visat bra form i början av säsongen och ligger bland topp tio i den totala världscuptävlingen efter två tävlingshelger.

På herrsidan följer vi med spänning hur de nya uppstickarna, så som Martin Johansson, står sig gentemot Marcus Hellner och de andra mer erfarna åkarna.

Visste du att…
... Piteå Elit tog sitt första stafettguld vid skid SM i Piteå 1999. I laget åkte Niklas Jonsson, Magnus Ingesson och Urban Lindgren.
… Anders Södergren tillsammans med Nils Karlsson är den mest framgångsrike manlige åkaren i SM. 
... Charlotte Kalla är den tredje mest framgångsrika kvinnliga skidåkaren i SM-sammanhang.

Läs mer
skidor.com 

Startlistor och resultat (obs. extern sajt som uppdateras av arrangörerna till respektive idrottsmästerskap)

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss