Hoppa till sidans innehåll

Rallycross (sprint)

  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:35

Entréavgift
100:- (se alla entréavgifter)

Betalningssätt
Entrémössa/Kontant i entré

När
Söndag 31 januari  (till dagsprogrammet)

Var
Piteå Motorstadion (se karta)

För mer information om hur du tar dig till arenan och om tillgänglighet –
besök Piteå kommuns sajt om den mästerliga folkfesten och SM-veckan. 

Så funkar det
Intensivt, tätt, snabbt och viss plåtkontakt. Rallycrossen är fylld av action. Här tävlar damer och herrar på lika villkor. Sprintrallycrossen avgörs genom kvaltävlingar, semifinaler och en final där först i mål vinner. I varje heat kör mellan fyra och sex bilar där de två bästa går vidare till nästa heat. Banan är bland annat täckt av snö och is, bilarna körs med dubbdäck. 

Fakta
Förarens jobb är att framföra bilen så snabbt som möjligt från start till mål utan att äventyra säkerheten eller skaffa sig fördelar genom att regelvidrigt ta sig förbi andra ekipage. Bilen har en skyddsbur för att klara tuffa smällar och avåkningar. Föraren bär hjälm och ett så kallat HANS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs samman med hjälmen och det förhindrar nackskador vid krasch. 

Håll koll på
Hårt satsande William Nilsson från Skåne.

Visste du att...
... Sverige är en framstående nation i rallycross, faktiskt i topp i hela världen tack vare Kenneth Hansens många EM-guld. 
... Per Eklund, som vann den första rallycrosstävlingen i Sverige för över trettio år sedan, är fortfarande aktiv och fanns med i startfältet vid VM-tävlingen i Sverige i somras. 
... Oliver Eriksson vann Supercar lites-klassen i Global Rallycross, den amerikanska serien i rallycross. I år blev Team Peugot Hansen världsmästare i märkesmästerskapet och Timmy Hansen tog VM-silver och Johan Kristoffersson VM-brons i den största klassen Super Cars.
... en av deltävlingarna i VM körs i Höljes i nordvästra Värmland. Då förvandlas den lilla byn med några hundra invånare till en enda stor campingplats med nästan 40 000 i publiken.

Läs mer
sbf.se 

Starlistor och resultat (obs. extern sajt som uppdateras av arrangörerna till respektive idrottsmästerskap).

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss