Hoppa till sidans innehåll

Skicross

  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:42

Entréavgift
50:- (se alla entréavgifter)

Betalningssätt
Entrémössa/Swish/kontant

När
Fredag 29 januari  (till dagsprogrammet)

Var
Lindbäcksstadion (se karta)

För mer information om hur du tar dig till arenan och om tillgänglighet –
besök Piteå kommuns sajt om den mästerliga folkfesten och SM-veckan. 

Så funkar det
Skicross är sporten som har liknats med både hårdrock och F1. Ett åk är actionfyllt från start till mål. I banan finns snäva velodromkurvor, hopp i olika storlekar, utmanande terrängvågor och inte minst – motståndare. Gör du ett misstag riskerar du att bli om- eller nerkörd. En tävling börjar med kval där de tävlande kör ensamma mot klockan. De 32 snabbaste herrarna och de 16 snabbaste damerna kvalar vidare till åttondels- respektive kvartsfinaler. 

Fakta
Skicross utvecklades i USA under 1990-talet och hör till skidåkningens freestyle. Idrotten härstammar från snowboardåkningens boardercross. Strax efter att sporten skapades tog den plats i X-games. Det ledde till att sporten etablerades på riktigt även i Europa. Bland utrustningen finns storslalomskidor, raka stavar, hjälm och ryggskydd. I ett åk kan hastigheten nå 90 km/h och hoppen kan innebära airtime på 2-3 sekunder. Belastningen i svängarna är på 3-4 G-krafter.

Håll koll på 
Landslaget kommer att delta i SM (utom det fåtal som blir inbjudna till X-games som arrangeras samtidigt). Alexandra Edebo och Viktor Andersson kommer att utmana om titeln. Andra spännande åkare är Michael Forslund som stått på pallen i världscupen, Victor Sticko som vann SM-guld 2014, Lisa Andersson som vunnit i europacupen och Erik Mobärg som världscupdebuterat. 

Visste du att…
… Sverige har genom åren skördat stora framgångar internationellt. Tidigare toppåkare är bland andra Lars Lewén, Tommy Eliasson, Eric Iljans och Magdalena Iljans. 
… Sverige ställde upp med fem åkare i olympiska spelen i Sotji 2014: Anna Holmlund, John Eklund, Mikael Forslund, Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg. Anna Holmlund vann OS-brons. 
... säsongen 2014/2015 blev svenska landslaget tvåa i nationscupen efter 17 pallplatser. Anna Holmlund vann totala världscupen och Victor Öhling Norberg blev tvåa bland herrarna. 
… Sverige i dagsläget har två skicrossgymnasier. 
… Sverige arrangerar sedan flera år både världscuptävlingar och europacup i skicross.   

Läs mer

svenskskricross.nu

skidor.com/skicross 

Startlistor och resultat (obs. extern sajt som uppdateras av arrangörerna till respektive idrottsmästerskap)

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss