Hoppa till sidans innehåll

Skidorientering

  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:35

Entréavgift
30 januari fri entré
31 januari 100:- (samma entré som längdskidor) (se alla entréavgifter)

Betalningssätt
NA

När
30-31 januari  (till dagsprogrammet)

Var
30 januari Sikfors (se karta)
31 januari Lindbäcksstadion (se karta)

För mer information om hur du tar dig till arenan och om tillgänglighet –
besök Piteå kommuns sajt om den mästerliga folkfesten och SM-veckan. 

Så funkar det
SM i jaktstart är uppdelat i två tävlingar med en inledande sprintprolog. Resultatet i prologen utgör startordningen för den avslutande jaktstarten på medeldistans. Banan ritas in på samma sätt som vid orientering sommartid men med kontroller på spår eller i korsning av spår. Åkarens uppgift består i att bedöma vilken väg som just hen ska välja för att snabbast komma fram till kontrollen. En skatestark åkare väljer förmodligen en lite längre väg med breda spår medan en stakåkare kan köra kortare och smalare spår.

Fakta
Skidorientering blev en tävlingsidrott i slutet av 1800-talet, ungefär samtidigt som längdskidåkningen. Den första tävlingen, som också kom att betyda skidorienteringens genombrott, var Skidfrämjandets budkavletävling år 1900. Skidorientering har ändrat karaktär sedan starten. Förr tog man sig fram på landsvägar, byvägar, timmervägar, sjöisar eller i värsta fall genom att själva spåra i terrängen. På 70-talet kom en stor förändring i banläggningen då man började använda snöskoter för att köra upp spårsystemen. Det innebar större möjligheter för banläggaren att skapa en intressant banläggning. I dag arrangeras de flesta tävlingar med täta spårsystem som ställer stora krav på åkarens bedömning av vägval. 

I dag åker de flesta på skateskidor. De tävlande använder samma typ av skidor som de som används i längdskidåkning. För att kunna läsa kartan medan man åker använder skidorienterare ett kartställ. De flesta elitåkare åker med ett kompasshus som är fäst på kartfodralet. Det finns en del skidorienterare som anser att det är onödigt med kompass, väl ute i spåret orienterar de kartan med hjälp av spåren. 

Håll koll på
 Tove Alexandersson, som leder världscupen efter tre segrar i Finland i början av säsongen.
Ulrik Nordberg, som i samband med tävlingarna i Ylläs visade att han nått en helt ny nivå. Nordberg vann sprinten, Umeå-åkarens första individuella VC-seger, och kom tvåa på långdistansen.
Erik Rost, som "bara" var trea som bäst i världscupens premiärtävlingar, men som har betydligt högre ambitioner.
Regerande jaktstartsmästaren Andreas Holmberg, som i vinter gör en satsning på längdskidor utan karta och ingår i IFK Moras långloppslag. I samband med SM-veckan tänker han göra en tillfällig comeback som skidorienterare, allt för att försvara sitt guld.

Visste du att...
... VM i skidorientering körs vartannat år och i mellanåren är det världscup. EM körs varje år. 
... Sverige har fem åkare som är rankade topp-tio i världen. På damsidan är Josefine Engström rankad som tvåa och Tove Alexandersson som femma. På herrsidan är Anders Holmberg, Peter Arnesson och Erik Rost femma, sexa och sjua.
... världsettor är Julia Tarasenko, Ryssland, och Stanimir Belomazhev, Bulgarien.  
... på EM 2015 tog Sverige hela nio medaljer, varav tre guld.
... på VM några veckor senare blev det sju blågula medaljer. Återigen tre guld.
... inför säsongen 2015/2016 har det svenska laget genomgått en föryngring. Rutinerade åkare som Peter Arnesson och Josefine Engström har slutat eller åtminstone tagit ett break, och yngre åkare har fyllt på.
... 2016 avgörs EM i Österrike, 29 februari-5 mars.

Läs mer
www.orientering.se 
Klipp om skidorientering 

Startlistor och resultat (obs. extern sajt som uppdateras av arrangörerna till respektive idrottsmästerskap)

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss