Hoppa till sidans innehåll

Stadioncross (snöskoter)

  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:35

Entréavgift
100:- (se alla entréavgifter)

Betalningssätt
Entrémössa/kontant i entré

När
Lördag 30 januari (till dagsprogrammet)'

Var
LF Arena (se karta)

För mer information om hur du tar dig till arenan och om tillgänglighet –
besök Piteå kommuns sajt om den mästerliga folkfesten och SM-veckan. 

Klasser/grenar
Open och Damer Stock

Så funkar det
Stadioncross är en variant av skotercross. Den största skillnaden är att banan är betydligt kortare och mer extrem. Kännetecken för stadioncross är korta och intensiva heat med höga och extrema hopp. Tack vare den korta banan får publiken bra översikt och missar ingenting av all action.

Klassen Open kör tre kvalheat på cirka fem minuter. De sju förarna med högst poäng efter kvalheaten går direkt till final. Förarna på plats 8-17 kör ett sista chansen-heat där ettan, tvåan och trean går vidare till den stora finalen. I finalen möts de tio bästa förarna och där räknas inga poäng, istället är det först över mållinjen som vinner.

I klassen Damer Stock körs ett kvalheat som sedan avgör hur man får välja startspår i finalen.

Fakta
Klasserna som körs i stadioncrossen är Open och Damer Stock (damerna kör SM i stadioncross för första gången i år). Maskinerna är specialbyggda för snöskotercross och går oftast inte att köpa i butik. De väger knappt 200 kg och har cirka 100-150 hästkrafter.

En Openmaskin får trimmas så långt greppet och motorn klarar av det. De enda egentliga begränsningarna är motorns slagvolym, ljudvolymen och att vissa säkerhetsdetaljer måste följa regelboken.

En Stockmaskin (som damerna tävlar på) ska vara standard. Vissa ändringar får göras som exempelvis byte av fjädring. Ingen trimning är tillåten.

Förarna kör i heltäckande klädsel och har skyddsväst som täcker både rygg och bröst. Fötter och underben skyddas av kängor med höga skaft och alla måste bära godkända hjälmar och skyddsglasögon.

I Sverige har det körts snöskotertävlingar sedan 60-talet. Tävlingarna körs i huvudsak från Dalarna i söder till Norrbotten i norr. Största grenen inom snöskoter är i dag skotercross men det finns även backe, enduro och dragracing. Just dragracing körs året runt. På sommaren körs även kortare backtävlingar eller skotercrosstävlingar på gräs eller bark. Uppvisningstävlingar på vatten är också vanliga. För att få tävla i snöskoter krävs en tävlingslicens från en klubb som är medlem i SVEMO. 

Håll koll på
Silvermedaljören i VM- och SM i stadioncross: Nisse Kjellström.

SM- och VM-trean Filip Eriksson.

Visste du att...
... skotercross är den enda svenska motorsporten på land där tävlingsfordonet inte går på hjul.

Läs mer
svemo.se 
skotercross.se 

Starlistor och resultat (obs. extern sajt som uppdateras av arrangörerna till respektive idrottsmästerskap)

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss