Hoppa till sidans innehåll

Skidalpinism ska nå nya höjder i Umeå

2013-12-17 14:08

I Umeå finns skidalpinism för första gången med i SM-veckans program. Mästerskapet i sprint, som bland annat rymmer inslag från både längd- och utförsåkning, ska med fart och spektakulär teknik charma publiken och locka fler utövare till idrotten.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:19

Bland de 19 idrotter som håller i SM-tävlingar i Umeå den 14–19 januari finns flera som inte har varit med på SM-veckan tidigare. Ett av de nya tillskotten är skidalpinism. Idrotten beskrivs ofta som tävlingsformen av att gå på topptur och uppstod i alperna på 70-talet när skidburna gränspatruller började tävla mot varandra. 

I Umeå är det grenen sprint som står på schemat. Åken är drygt tre minuter långa och innehåller bland annat plattmarksåkning, uppförsåkning, löpning i pjäxorna och utförsåkning. 

– Det är grisigt med sprint. Man ska orka ge järnet uppför och sedan klara av att åka utför. Den höga farten och de många tekniska momenten gör att det kan bli många positionsförändringar under ett lopp, säger Björn Gund, en av guldfavoriterna som har tre SM-guld och två SM-silver på meritlistan. 

Idrotten är framförallt stor i Frankrike, Italien, Schweiz och Spanien. I Sverige finns flera åkare med erfarenhet från internationella tävlingar, men det finns få utövare i landet.

– Ett problem i Sverige är att vi inte har berg nära de stora städerna. Det finns klickar med utövare på olika platser i landet, men det har inte tagit fart i Stockholm, Göteborg eller Malmö av naturliga skäl. I alperna finns det fler utövare i ett större åldersspann. Barn på 10–12 år börjar gå på toppturer och de håller på tills de inte kan åka skidor längre i 80-årsåldern. Det är lite samma kultur runt skidalpinism där som vi har med längdskidåkning här i Sverige, säger Björn Gund. 

En förhoppning är att deltagande på SM-veckan ska skapa fler skidalpinister i landet. 

– Det största problemet är att folk inte vet vad det är. Det är vad jag möts av när jag berättar vad jag sysslar med. Jag tror att fler skulle uppskatta skidalpinism som idrott och utmaning om de visste vad det var och att det fanns. På SM-veckan hoppas jag att vi når ut bredare än vad vi gör nu. Sprint är inte grunden till skidalpinism (vars tävlingar ofta är längre med kraftigare stigningar i branta opistade alplandskap, reds. anm.), men det är en häftig sak att se. Det kommer att bli en rolig show i Umeå och något som man inte har sett tidigare under SM-veckan. 

SM-tävlingarna i skidalpinism hålls den 18 januari på Bräntberget i grönområdet Stadsliden. 

Visste du att...
... Bräntberget har en fallhöjd på 48 meter, inom skidalpinism är det inte ovanligt med stigningar på runt 80 höjdmeter. 
... många framgångsrika bergslöpare åker skidalpint på vintern.
... fyra länder dominerar sporten: Franrike, Schweiz, Italien och Spanien. Men sporten växer, inte minst i Nordamerika, Sverige och Norge.
... I Sverige tillhör sporten Svenska Klätterförbundet.
... Emelie Forsberg tog Sveriges första skidalpina medaljer vid VM i Pelvoux 2013. Det blev två brons, i Sprint och i Vertikal.  

Läs mer (öppnas i nytt fönster)
http://skidalpinism.se/wp/
www.klatterforbundet.com 

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss