Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Bildbyrån I höst startar Fässbergs IF ”Fotbollsspåret” på högstadiet

Ger fysisk aktivitet bättre studieresultat?

2010-07-26 08:00

På Rävekärrsskolan i Möndal finns en idrottsledare som jobbar dagtid från föreningen Fässbergs IF. Idrottslyftsmedel har gjort det möjligt att få in mer fysisk aktivitet i skolan. Nu undersöker forskare studieresultaten hos eleverna. Påverkar fysisk aktivitet hjärnfunktionerna hos skolbarn?
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:17

Under åtta år har Fässbergs IF arbetat med skolsamverkan i Mölndals kommun i flera olika projekt. Ett av syftena har varit att få barn att röra sig mer. Föreningen har också gjort detta för att vidareutveckla sin verksamhet, rekrytera nya ledare och få nya medlemmar.

Nu får föreningen hjälp av forskningen för att visa hur viktiga satsningarna har varit. En grupp forskare från Sahlgrenska sjukhuset och Göteborgs universitet har följt elever vid Rävekärrsskolan i Mölndal och en referensskola som inte fått de extra fysiska aktiviteter som skolsamverkan inneburit. Forskarna har tittat på hur olika hjärnfunktioner påverkas.

- De definitiva resultaten kommer i höst, men redan nu vet vi att inte minst studieresultaten är betydligt bättre för eleverna i Rävekärrskolan än på referensskolan. De socioekonomiska förhållandena är så lika de kan bli, säger Patrik Gustafson, projektledare i Fässbergs IF.

Föreningens satsningar har varit möjliga tack vare medel från först Handslaget och sedan Idrottslyftet.

- Stödet har betytt mycket. Det hade varit betydligt trögare att starta verksamheter och att rekrytera ledare hade varit svårt om inte den finansieringen funnits. Genom att verksamheten är på dagtid måste det finnas möjlighet att arvodera ledare, säger han.

På bland annat på Rävekärrskolan har man även jobbat särskilt med barn och ungdomar med utvecklingsstörning, ett projekt som fått många lovord.

I ytterligare ett år framåt är verksamheten tryggad. Men efter det finns vissa orosmoln. Intresset från Mölndals kommun har varit begränsat. Nu hoppas Patrik Gustafson att forskningsresultaten ska ge en extra kick.

- Det kanske hjälper till att få kommunen att se nyttan av de här projekten fullt ut.

Föreningen märker att antalet medlemmar har ökat.

- Något som vi också är jätteglada över är också att vi i höst för första gången startar det vi kallar ”Fotbollsspåret” på högstadiet. Det vill säga att man kan välja studier med fotbollsinriktning, säger Patrik Gustafson.

Skribent: Håkan Söderberg

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss