Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Krönikor från Björn Eriksson

Ta del av de krönikor som Björn Eriksson skrivit på rf.se under sin tid som ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
  • Uppdaterad: 2018-03-14 13:18

Dags för förbund och föreningar att rista sina stentavlor

Det har nu gått nästan ett år sedan jag på den integrerade RF- och SISU-stämman blev vald till ordförande i båda organisationerna. Det har varit ett händelserikt år fyllt av positiva upplevelser, men självklart också en del negativa.


Moses stentavlor - budord 10: Utveckling kräver kunskap

Svensk idrott – världens bästa. Så lyder idrottsrörelsens inte alldeles ödmjuka vision. Vad betyder den? När vi i idrottssammanhang pratar om bäst så handlar det oftast om att vinna, där det slutliga målet är OS- och VM-guld.


Moses stentavlor - budord 9: Brottsligheten är vårt ansvar - också

De flesta av oss förknippar idrott med positiva känslor – som välmående, glädje och gemenskap. Det är vad vi själva upplevt och sett att våra barn fått uppleva. Men idag förknippas idrotten ibland, och på senare tid allt oftare, också med negativa företeelser som supportervåld, matchfixing och doping. Företeelser som alla i många fall har ett samband med organiserad brottslighet.


Moses stentavlor - budord 8: Hitta de vita fläckarna och fyll dem

Jag har skrivit det många gånger tidigare, men gör det gärna igen: Svensk idrott är fantastisk. Ingen annan frivillig verksamhet engagerar så många människor. Och gör det överallt i Sverige, från Smygehuk till Treriksrlksröset, från storstad till landsbygd, från ung till gammal.


Moses stentavlor - budord 7: Snacket måste bli verkstad

Mycket snack och lite verkstad – det finns säkert en och annan som fått det talesättet i huvudet efter att ha läst om Svensk idrotts strategiarbete, till exempel i mina krönikor, den senaste tiden. Och det ligger nära till hands. Vi har historiskt varit väldigt duktiga på att skriva vackra program, policys och planer, men inte alltid lika bra på att se till att de blir omsatta i verklighet.


Moses stentavlor - budord 6: Svensk idrott ska vara ett smörgåsbord

Idrottsrörelsens traditionella logik är i grunden ganska enkel. Du börjar träna i en idrottsförening, i de allra flesta fall för att du tycker att det är roligt, i vissa fall för att dina föräldrar vill att du ska tycka det är roligt, men då slutar du förmodligen ganska snart. Du tränar på och blir allt bättre, vinner ibland och förlorar ibland med gör framför allt bättre resultat. Blir du tillräckligt bra så satsar föreningen på dig, du kanske kommer med i A-laget/truppen. Och kanske ännu längre.


Moses stentavlor - budord 5: Skapa enklare och roligare gemenskap

När jag var ung, och jag vet att det var längesedan, fanns det egentligen bara två möjligheter att syssla med idrott. Antingen så slog man sig ihop med kompisarna för att sparka boll eller vad det nu var man ville göra, eller också gick man med i en idrottsförening, men det var för 50-60 år sedan inte särskilt många.


Moses stentavlor - budord 4: Bredden en viktig del av Svensk idrotts storhet

Vet du vem Evelina Koch är? Jag måste skamligt nog erkänna att jag nog inte heller skulle kunna svara på den frågan utan att kolla först. Hon ägnar sig åt draghundsport, en av 71 olika idrotter i RF-familjen. Förra året blev hon, tillsammans med sina hundar, världsmästare i långdistans, en av cirka 250 idrottsgrenar organiserade av de 71 förbunden. Det tog för övrigt henne och hundarna två dagar och tio timmar att genomföra det 50 mil långa loppet. En fantastisk prestation!


Moses stentavlor - budord 3: Vi är stolta men inte nöjda

I år får Svensk idrott 1,9 miljarder kronor i statligt stöd. Det är knappt två promille av den totala statsbudgeten. Någon exakt siffra på det samlade kommunala idrottsstödet finns tyvärr inte, men det ligger någonstans kring 5-6 miljarder om vi räknar med anläggningssubventioner. Det är ungefär en procent av kommunernas sammanlagda kostnader.


Moses stentavlor - budord 2: Idrotten är bäst på att själva veta när och hur vi gör mest nytta

Om någon vecka ska riksidrottsstyrelsen besluta om fördelning av det statliga idrottsstödet. 1,9 miljarder ska fördelas till i första hand lokala föreningars barn- och ungdomsverksamhet, specialidrottsförbunden, distriktsförbunden och Riksidrottsförbundets centrala verksamhet.


Moses stentavlor - budord 1: Försvara värderingar men lyssna på befogad kritik

Det har länge varit den allmänna uppfattningen, inte bara inom idrottsrörelsen, utan också bland folk i allmänhet och bland politiker och andra beslutsfattare, att idrott i förening ger mervärden som gemenskap, demokrati och social fostran. Dryga tre miljoner medlemmar, ett statligt idrottsstöd på nästan två miljarder och ett kommunalt stöd till landets idrottsföreningar på betydligt mer talar sitt tydliga språk. Och vi har inom svensk idrott lugnt kunnat luta oss tillbaka i förvissning om vår egen förträfflighet.


Startberedd för att kunna ge max under hela loppet

I sju månader har jag haft förmånen att jobba fullt ut med det som är min stora passion i livet – idrott. Att som nyligen fyllda 70 få möjlighet att tillvarata egna erfarenheter från tidigare uppdrag, arbeten och livserfarenheter i stort och smått för svensk idrotts bästa är en ynnest.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss