Hoppa till sidans innehåll

Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Skåne.

Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utveckla, leda samt bilda och utbilda distriktets idrott.

Skånes Idrottsledarstipendier -15

2015-04-09 10:00
Idrottsrörelsen bygger på det ideella ledarskapet, cirka 77 000 ledare är engagerade inom skånsk idrott. Tillsammans lägger de skånska idrottsledarna ner miljontals med timmar.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:25

Idrottsledarna är de som näst efter familjen och skolan har de största möjligheterna att påverka och fostra ungdomarna och härigenom bidra till en positiv samhällsutveckling. Detta ställer stora krav på ledarna.


Genom Sparbankstiftelserna* i Skåne, har Skåneidrotten i år möjlighet att belöna 200 av dessa ledare. Stipendiaten får 7000 kr för sina goda ledarinsatser inom barn- och ungdomsidrotten i Skåne. Deras föreningar erhåller också 3000 kr för att stödja och utveckla sin verksamhet för barn och ungdomsidrotten. 

-Att kunna dela ut stipendier till ideella ledare som en bonus för deras föreningsengagemang är väldigt betydelsefullt, både för den ideella ledaren och för föreningen, berättar Patrik Karlsson som är distriktidrottschef på Skåneidrotten.

I år uppmuntrades speciellt nomineringar av båda könen. Såväl forskning som människors enskilda erfarenheter, talar för att jämställdhet främjar utvecklingen både för organisationer och individer. Men varken samhället i stort eller idrotten är jämställd. Idrottsrörelsen har under lång tid arbetat med sin jämställdhetsplan och man har antagit jämställdhetsmål med sikte på 2017:
-Kortfattat kan man säga att målsättningen 2017 är att ha en 60/40 procentig könsfördelning inom i stort sett hela idrottsrörelsen, oavsett om det är aktiva, aktivitetsledare, organisationsledare eller anställda inom breddidrott och elitidrott såväl som i den stora barn- och ungdomsverksamheten, säger Patrik Karlsson.

Av de 200 vinnande stipendiaterna är hälften kvinnor och hälften män.

En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling. Det övergripande målet för idrottens jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla nivåer och inom alla områden. 


Stipendierna kommer att delas ut under trevliga former onsdagen den 20 maj på Sparbanken Skåne Arena i Lund.

 
Följande stipendiater belönas med Skånes Idrottsledarstipendie 2015 >>

 

*Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Skåne, Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Gripen, Sparbanksstiftelsen Öresund

Skribent: Daniel Andersson

Postadress:Skånes Idrottsförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress: Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:Tel: 010-476 57 00
Fax: +46 40 6005901
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss