Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nya dataskyddsförordningen – GDPR


I maj 2018 träder den nya europeiska dataskyddsförordningen i kraft vilken ger stora konsekvenser kring hur personuppgifter får behandlas. I Sverige kommer nya dataskyddsförordningen ersätta dagens Personuppgiftslag (PUL).

Dataskyddsförordningen, förkortat GDPR efter engelskans ”General Data Protection Regulation”, syftar till att stärka skyddet för fysiska personer vid behandling av personuppgifter inom den Europeiska unionen och har som målsättning att anpassa lagstiftningen mer efter den digitala utvecklingen. Samtliga som på något sätt behandlar, det vill säga till exempel samlar in, sparar, läser, sammanställer personuppgifter bör känna till de nya reglerna och göra anpassningar därefter. Även i nya dataskyddsförordningen kommer man få behandla personuppgifter med stöd av samtycke från de registrerade, men kraven för ett giltigt samtycke skärps vilket medför att befintliga samtycken kanske inte längre gäller. För de som inte följer de nya reglerna väntar dryga böter.

Vad innebär detta för Idrotten? För idrotten innebär de nya reglerna hårdare regler kopplat till vilka personuppgifter som får behandlas inom en organisation. Detta påverkar samtliga ställen där personuppgifter finns till exempel våra medlemsregister, tävlingssystemet, resultatlistor, licensregister eller liknande. Personuppgifter kan var uppgifter om namn, personnummer, e-postadresser, bilder eller liknande som går att hänföra till en särskild fysisk person.

Vad bör föreningen göra? I alla led inom idrotten behandlas personuppgifter i olika sammanhang. Redan nu bör ni fundera på vilken typ av behandling av personuppgifter som görs i er organisation och förbereda er på de förändringar som nya förordningen kommer innebära.

Förberedelser inför EU:s dataskyddsförordning finner du till exempel 13 frågor att ta ställning till kopplat till detta. För att få en bra överblick av ert nuläge av vilken typ av personuppgifter som behandlas kan ni börja med en kartläggning som kan innehålla:

• En förteckning över vilka personuppgifter ni behandlar

• En kartläggning av organisationen som visar vilka personer, funktioner eller aktörer som hanterar personuppgifter

• En genomgång av vilka IT-system som lagrar personuppgifter samt hur dessa kommunicerar internt och externt.

Gotlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gotland finns till som stöd och hjälp i processen. Tveka inte att höra av er. 

Uppdaterad: 22 FEB 2018 13:04
Skribent: Frida Yttergren
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss