Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Stöd till förening i satsning av Idrott & Integrations verksamhet


Idrottsrörelsen vill ytterligare stärka arbetet med mångfald och därmed bidra till integrationen i samhället. Detta går i linje med idrottsrörelsens strategiarbete där ett av de prioriterade områdena handlar om ett livslångt idrottande för alla.

Under 2016 fick många föreningar på Gotland ta del av anslaget och gjorde beundransvärda insatser. Besvikelsen blev stor när flera av föreningarna blev drabbade av att flertalet boenden stängdes och människor förflyttades. Betänk då vilken ovärderlig tid som föreningarna gav till de nyanlända. En upplevelse som de har med sig hela livet och som gett föreningen ett nytt sätt att tänka.

Andra upplevde en hel del utmaningar som de löste efter bästa förmåga under tiden och fick igång en uppskattad verksamhet även om det tog längre tid än det trodde. Det gäller att vara tålmodig och ha uthållighet. Det finns så många parametrar att ta hänsyn till.

 I år fortsätter anslaget och föreningar kan söka nya pengar till sin inkluderande verksamhet. Områderna som i år går att ansöka om medel för är satta utifrån svensk idrott strategi som handlar om ett livslångt idrottande för alla grupper. Svensk idrott ska vara inkluderande och en positiv kraft mot segregation och utanförskap. 

Nytt för i år är att vi godkänner deltagaravgift för nyanlända och asyl till sommarens idrottsskolor (simskola, fotbollsskola m.m) upp till en kostnad på 1500:-/person. Ansökningsformuläret finner ni nedan och ansöks under rubriken Livslångt idrottande.

Material

Livslångt idrottande

Värdegrundsarbete

Utbildning/mentorskap

 

Ansökningsblankett finner du här

 

Hur kan Gotlands Idrottsförbund stötta idrottsföreningens integrationsarbete?

Föreningarna får;

• Startbidrag 2000:-
• Aktivitetsstöd utifrån rapportering

Föreningar som går med i integrationsprojektet får ett startbidrag på 2000 kr samt kan idrottsföreningarna ansöka om ett aktivitetsbidrag som räknas ut beroende på antal aktiviteter och deltagare man har haft under året. Aktivitetsbidraget följer LOKstödsperioderna och betalas ut 2gg/år.

Föreningarna behöver komma in med en närvarolista på deltagarna för de verksamheter som genomförs för målgruppen som ett underlag till utbetlning.  

 •Integrationsarbete utifrån 4 områden

- Material

- Livslångt idrottande

- Värdegrundsarbete

- Mentorskap och utbildning

• Via nätverket av frivilligorganisationer bistå med träningskläder
• Nätverk med idrottsföreningar för samverkan mellan skola, boenden mm.
• Delta på Prova-på dag för idrotter där bland annat nyanlända bjuds in

 
Dessutom får man…
- ökat vanligt LOK-stöd genom att man har fler som är aktiva
- i förlängningen fler medlemmar
- genom att öppna upp träningar möjligheten att behålla fler och även få fler att våga prova på nya idrotter senare
- Goodwill för föreningen
- Bidrar till samhällsnytta
- Nya ledare

Den prioriterade målgrupp är barn, ungdomar och vuxna med uppehållstillstånd under etableringsprocessen (2-3 år från beslut om uppehållstillstånd) samt asylsökande.

Uppdaterad: 2017-06-16 08:48
Skribent: Frida Yttergren
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss