Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Politiker tog bussen till sporten

2017-09-22 11:07

En politisk sportmeny i september kan se ut så här: Börja med badminton i rackethallen, fika i ishallen därefter fotboll och badminton hos P18 för att avrundas med ett besök på Korpens motionscenter och sist Fritidsbanken på Gråbo.
  • Uppdaterad: 2017-09-22 11:07

– Det är viktigt att man är med ute och ser hur det ser ut. Det här är ett jättefint initiativ av idrotten, att man bjuder in politiken på det här sätter, säger Eva Nypelius, centerpartistisk ledamot i regionstyrelsen på Gotland med dragkamp som bästa gren när hon var som mest aktiv.

Sedan några år bjuder Gotlands Idrottsförbund in de gotländska politikerna att ta en tur med Idrottsbussen. Syftet är att visa den gotländska idrottens vardag, hur föreningarna jobbar, vilka utmaningar man står inför och vilka förutsättningar man har att jobba med.
Man vill även uppmuntra till samtal om barn- och ungdomsidrott, viktiga samtal nu när det sker förändringar på den politiska arenan.

Med på årets resa var representanter från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna
– Det är bra att man får uppdatera sig på sånt som är aktuellt, säger Nypelius.

Lisa Berg, socialdemokratisk ledamot i kultur- och fritidsnämnden, verksamhetsledare på Fenomenalen och ledare i undervattensrugbyklubben DK Bottenskraparna, säger:
– Det är viktigt att få en inblick i alla verksamheter, det är lätt att man blir insnöad i den verksamhet där man är mest verksam. Vad är ishockeyns utmaningar, vad står badminton inför? Det finns så fantastiskt många goda exempel på vad den gotländska idrotten gör.

Idrottsbussen inledde årets rundtur i Visby Rackethall för att få en inblick i badmintonsportens verksamhet, därefter vidare till Visby Ishall där Fredrik Godman, ordförande i Visby Roma Ungdom, berättade om klubbens satsning på tjejer, efter det till P18 IK fotboll och badminton, sedan Korpen och sist till den snart öppnade Fritidsbanken på Träffpunkt Gråbo.

Om ni skulle betygsätta gotländsk idrott där 1 är sämre än korpnivå och 10 är världsklass, hur låter det då?
– Idrotten ger så osannolikt mycket men idrotten vill också ge mer, vilket är väldigt tydligt, säger Lisa Berg. Fler hallar, fler ledare och mer träningstid för att kunna erbjuda mer, så utifrån det perspektivet kan jag inte sätta en tia. Jag sätter en åtta.

Vad kan du göra i din roll för att det ska bli en tia?
– Jag kan vara med och påverka och jobba för viktiga frågor. Frågor som ger bättre folkhälsa och bättre förutsättningar för ungdomarna så de slipper träna sena tider på dygnet.

Eva Nypelius landar i samma ände av betygsskalan:
– Spontant tänkte jag också en åtta. Folkhälsoperspektivet är viktigt men idrotten har också ett demokratiperspektiv där man jobbar med integration. Dessutom är man en oerhört duktig arrangör som bidrar med tillväxt och utveckling av Gotland. Man får inte glömma hur viktig idrotten är för den gotländska tillväxten.

Vad vill du göra för att gotländsk idrott ska nå toppoäng?
– Jag vill få in folkhälsoperspektivet där vi kan jobba mer förebyggande tillsammans med hälso- och sjukvård, där tror jag idrotten kan göra otroligt mycket. Regionen har ett mål att öka befolkningen här och idrotten bidrar faktiskt till att vi kan nå de målen.

Idrott som en faktor för regional utveckling alltså, likväl som en aktivitet för att hålla människor borta från sjukstugorna. Att idrotten även blivit en viktig arena för mångfald och integration har både Eva Nypelius och Lisa Berg noterat.

Vad är den inneboende kraften i sporten, som gör den så inkluderade?
– Jag har flyttat runt en del och när man kommer till ett nytt ställe vill man ju hamna i ett sammanhang och inom idrotten lär man känna en massa olika typer av människor. Det är viktigt att hitta sin grej och växa i den, säger Lisa Berg.
– De sociala sporterna är bra. Sporter där det inte bara gäller att vara bäst är viktiga, när man blir en del av ett sammanhang kan man växa och utvecklas, säger Eva Nypelius.

De här var anmälda till årets resa med Idrottsbussen:
Jan Svensson, Per Edman och Carina Flodman-Andersson, Vänsterpartiet, Jörgen Renström, Miljöpartiet, Peter Karlsson, Liberalerna, Klas Strid, Ola Hansson och Sten Juhlin, Sverigedemokraterna, Eva Nypelius, Centerpartiet och Stefan Wramner, Moderaterna.
Mats Ladebäck, ordförande Gotlands Idrottsförbund och Bo Ronsten distriktsidrottschef GI var chaufförer och guider.

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss