Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nu är Gotlands första Fritidsbank invigd

2017-09-28 15:43

Återanvändning plus utlåning ger Fritidsbanken. Lägg till arbetstillfällen och motion. Resultatet blir oslagbart. Fritidsbanken slog på onsdagen upp portarna vid Träffpunkten på Gråbo i Visby. Stilig och sportig invigning med representanter från Röda Korset, Arbetsförmedlingen, Gotlands Idrottsförbund, regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin och rektor Jörgen Norström Gråboskolan var på plats.
  • Uppdaterad: 2017-09-28 15:44

Men de viktigaste var kanske barnen. De som inte är särskilt föreningsaktiva - men som har massor av spring i benen och är väldigt bra på spontanidrott.

Deras möjligheter att idrotta blir nu tack vare Fritidsbanken mycket bättre.

I Fritidsbankens rum stod Thomas Malmqvist, förste bibliotekarie i sportgods, och lotsade barn såväl som vuxna bland hyllmeter av utrustning. 

– Det här är jättebra, har ni någon skateboard, undrade en liten kille medan han skannade av hyllor fulla med skor, bollar, hjälmar och en hel del mer.

Låna, testa, bli inspirerad, låt nyfikenheten styra för att hitta nya sätt att motionera - Fritidsbanken har redan mycket att erbjuda och kommer att få ett allt rikare sortiment efter hand som ny utrustning kommer in.

Bibliotekarie i sport, är det en ny yrkeskategori?

– Ja, varför inte. Jag tycker det här initiativet främjar så många goda saker. Hälsa inte minst, att människor får möjlighet att röra på sig och må bättre, säger Lena Broén, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Visby.

 

Fritidsbanken är resultatet av ett samspel mellan Gotlands Idrottsförbund och några viktiga samhällsaktörer. Arbetsföreningen är en av dem:

– Det här ger oss en möjlighet att hjälpa människor ut i en arbetsmarknad. Det här kan vara första steget. Och vi får ett återbruk på idrottsprylar, det sprids till familjer som ges en nya möjligheter, säger Broén.

Även Meit Fohlin, socialdemokratiskt regionråd, applåderade initiativet:

– Ett fantastiskt exempel på hur man konkret kan åstadkomma en förändring. Det kostar pengar att utöva en sport, men här kostar det ingenting, säger hon. Det är viktigt att vi hjälps åt att sprida kunskap om att det här finns så vi blir duktiga på att lämna in saker, säger hon.

Att Röda Korset är med i arbetet ter sig logiskt säger Göran Wahlqvist, verksamhetschef.

– Vi har saknat en koppling till idrotten, gärna till de unga människorna. Vi sysslar ju med återbruk och här kan vi verkligen samverka, säger han.

Inledningsvis håller Fritidsbanken på Gråbo öppet mellan klockan 13-16, tisdag till fredag. Snart hoppas man öppna även i Hemse, Klintehamn, Slite och Fårösund.

– Behovet finns på olika sätt, man vill leva medvetet, inte slänga bort sina prylar utan hellre skänka till någon annan, säger Emma Gustafsson, Gotlands Idrottsförbund. Vi vill göra idrotten tillgänglig för fler och det gör vi verkligen med Fritidsbanken. 

Det bör inte vara brist på tillgång av sportutrustning - i källare och garderober, på vindar och i förrådsutrymmen runt om på ön lär det finnas utrustning i skick att använda som inte används.

– Känns fantastiskt rolig att vara igång efter några månader av hårt arbete och insamlande av prylar. Nu är vi igång och målsättningen är att det ska växa, säger Emma Gustafsson.

Kanske Meit Fohlin tar vägen förbi Fritidsbanken lite senare i vinter:

– Jag skulle så gärna vilja prova att åka skidor…men jag har inga skidor. Nu kan jag gå hit och låna, säger hon.

Fritidsbanken har något för de flesta, nyfikenheten var påtaglig bland de som samlats för att vara med under invigningen.

En av de yngre killarna var intresserad av att kolhydratladda innan han testade hinderbanan som byggts upp:

– Får man äta bullarna, undrade han och sneglade åt fikabordet till.

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498-20 70 50
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss