Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Olle Kristenson kliver av som distriktsidrottschef

2017-09-26 12:02
Olle Kristenson slutar som distriktsidrottschef och gör sin sista arbetsdag på Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna den sista april 2018.
  • Uppdaterad: 2017-09-26 12:32

Efter 36 år som anställd och ett helt liv inom idrottsrörelsen väljer Olle Kristenson att lämna sitt uppdrag som distriktsidrottschef.

–  Idrottsrörelsen är inne i en utvecklingsperiod med en stark strategi som ska genomföras. Det är rätt läge för en ny person att komma in. Jag är så tacksam för min resa och alla fantastiska människor jag har mött, både ledare, idrottsaktiva, medarbetare och beslutsfattare.

Svensk idrott har antagit strategi 2025, med fem utvecklingsresor som kretsar kring jämställdhet, inkludering, en ny syn på träning och tävling, ett nytt ledarskap och den moderna föreningen.

–  Det här kommer att bli en fantastisk utveckling och läget är helt rätt. Jag hoppas att föreningarna i Halland vill vara med. Att region och kommuner vill medverka och skapa förutsättningarna. Vi har arbetat med de här frågorna i många år, men jag tror att tiden är mogen nu för ett nytt steg, säger han.

Viktiga samtal om idrotten fortsätter

Olle Kristenson har bestämt sig för att kliva av. Men de samtal som han under 36 år har varit med om att föra i klubbstugor och rådhus, vid fikabord och konferensbord – de fortsätter.

– Utveckling sker i samtalet och dialogen mellan människor, genom viljan att förstå, att lära och att respektera andra, säger han.

Att lyssna av behovet ute i föreningarna och skapa förutsättningar för en bra verksamhet. Det har varit devisen. Och när det kommer till de fem utvecklingsresorna ser Olle Kristenson ledarskapsfrågan som central.

–  Goda ledare förstärker det goda beteendet och motverkar det som inte är bra. När man känner sig delaktighet och har ett ledarskap som stärker självkänslan och skapar samhörighet, då är föreningsformen outstanding. Om det inte finns ledare som vill stötta barn och unga, ta plats i styrelser och leda utvecklingen, då finns det ingen verksamhet.

Unga ska får chans att växa i föreningen

Falkenbergaren Olle har själv gjort resan inom föreningslivet och varit aktiv i olika idrotter.

–   Som andra barn provade jag många idrotter. Så var det på den tiden. Lek, rörelse och glädje. Oftast spontant. Så vill jag att det ska vara även i dag, säger Olle Kristenson. Då krävs lite nytänk i föreningar så att alla kan vara med, oavsett bakgrund eller plånbok.

Som 13-åring blev han styrelseelev i sin hemmaklubb Arvidstorps IK och Olle Kristenson hoppas att fler unga får chansen att växa och ta ansvar i sina föreningar.

–  Jag hade kloka ledare som ställde frågan om jag ville engagera mig som ledare. Både i Arvidstorps IK och i Falkenbergs Bordtennisklubb. Jag skänker ofta en tanke av tacksamhet till dem. De formade mig, och såg till att jag fick prova ledarskap och genomföra aktiviteter.

Olle tog klivet från det ideella ledarskapet till att träna Falkenbergs FF under sent 1980-tal, när laget för första gången gick upp i näst högsta serien – Söderettan.

Parallellt med tränaruppdrag och ideellt arbete pågick livet som idrottskonsulent i Halland och en tid också Småland. Jobbet föregicks av två års studier på Bosön Idrottsfolkhögskola och tjänst i Varbergs GIF.

Samsyn, samspel och samarbete

Det finns en röd tråd i Olle Kristensons berättelse om Hallands Idrottsförbunds utveckling, SISU Idrottsutbildarnas framväxt och de tankar som återkommer, från 1980-talets ungdomskonferens till dagens fem utvecklingsresor och den strategi idrottssverige har tagit fram inför 2025:

– Möjligheterna finns i den organisationsform som en förening erbjuder. Att tillsammans bestämma färd och inriktning på resan. Och när dialogen förs väl skapar det delaktighet, samsyn, samspel och samarbete. Och det är vägen fram, säger han och avslutar:

–  Min förhoppning är att samhället ser den otroliga insats som idrottsrörelsens alla ideella ledare gör. Idrott i en förening är så mycket mer än en bra forehand. Tävla för stunden, träna för livet är ett klassiskt uttryck. En dröm vore att även fler ser den kraft och motor som Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna utgör.

En rekryteringsprocess påbörjas under hösten för att anställa en ny distriktsidrottschef.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss