Hoppa till sidans innehåll

Hallands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Halland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Piggesektionen intar Nissan

2017-10-09 13:58

Pigge ett och Pigge två heter de två stabila kanoter som ska ta Halmstad Kanotklubb in i en ny fas. Föreningen är den senaste i Halmstad att erbjuda anpassade aktiviteter för barn och unga.
  • Uppdaterad: 2017-10-20 13:54

När Halmstad Kanotklubbs mångårige ordförande Peter ”Pigge” Severinsson för två år sedan drabbades av den neurologiska sjukdomen MSA bestämde sig klubben för att göra en insats som kunde ge fler möjlighet att paddla kanot.

Två kanoter, anpassade för att kunna användas av personer med funktionsnedsättning, är nu på plats efter att föreningen fått stöd från socialnämnden i Halmstads kommun.

Peter Pigge Severinsson och Anders Lovén har tillsammans ett sekel av engagemang i Halmstad Kanotklubb.

Aktiviteter för unga med särskilda behov

Piggesektionen, som den kallas, ska erbjuda friskvård till personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning. Formerna är inte helt satta än, men intresset, viljan och behovet finns. Nu kan fler få uppleva lugnet och naturen längs Nissan.

– Det har så många goda effekter att vara ute i naturen och paddla. Samtidigt är idrotten individuell och du bestämmer själv vad du vill få ut, säger Anders Lovén, mångårig eldsjäl i kanotföreningen.

Fysisk aktivitet på recept

Hallands Idrottsförbund skapar förutsättningar för anpassade aktiviteter i föreningar genom ett utvecklingsarbete med Region Halland. ”Fysisk aktivitet på recept” är ett samarbete som har funnits sedan 2003 för vuxna, men nu breddats även till barn och unga. Rekryteringen sker via barn och ungdomspsykiatrin samt habiliteringen. I dagsläget erbjuder tolv föreningar anpassade aktiviteter för barn och unga i Halmstad, men förhoppningen är att kunna erbjuda receptet i fler kommuner.

– Vi ser stora möjligheter i att erbjuda kanot till olika grupper. Det är en idrott som lämpar sig väldigt väl för personer med olika funktionsnedsättningar, säger Rauni Hannula, som är idrottskonsulent på Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Öppet hus lockade nyfikna

Det är en solig lördag vid Nissan när kanotföreningen håller öppet hus, för att sprida kunskap om Piggesektionen till alla intresserade.

Peter ”Pigge” Severinsson och Anders Lovén har tillsammans över ett sekels erfarenhet av föreningen, som nu breddar sig till parakanot. De båda gula kanoterna ”Pigge ett” och ”Pigge två” står redo att testas av besökarna. De är båda tvåmanskanoter, den ena med och den andra utan roder.

– De är väldigt stabila och ska kunna användas av personer i alla åldrar, förklarar Pigge, som beskriver den enda begränsningen som att man måste ha en viss längd för att nå ner med paddeln.

Kanotklubbens öppet hus lockade nyfikna besökare.

Kanotklubben en självklar samlingsplats

Under Pigges barndom var vägen mellan hemmet på Furet och kanotklubben väl upptrampad. Att paddla kanot var en självklarhet för honom och hans vänner och det har förblivit hans stora intresse. Efter 48 år i klubben varav 18 som ordförande har han har svårt att säga vad som är det bästa med idrotten för honom.

– Det är mycket gemenskapen, säger Pigge Severinsson, som under lördagens öppet hus fick prata framtid med blivande klubbmedlemmar, på sin favoritplats nere vid Nissan.

Peter ”Pigge” Severinsson är mångårig medlem och eldsjäl i kanotklubben.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Hallands Idrottsförbund
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress: Spetsvinkelgatan 23
302 50 Halmstad

Kontakt:Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss