Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Debattartikel: Idrottens dag ska locka fler till rörelse

2017-09-18 13:27

Ska vi nå fler behöver vi göra något annorlunda. Det skriver Norrbottens Idrottsförbunds ordförande Leif Nordström självkritiskt i en debattartikel som publicerades i länsmedia inför Idrottens dag, helgen den 9-10 september.
  • Uppdaterad: 2017-09-18 13:27

Till helgen arrangeras Idrottens dag på fyra platser i länet, Luleå, Jokkmokk, Kalix och Piteå. Det är en insats som syftar till att inspirera fler barn, unga och vuxna att kunna och vilja idrotta hela livet. Alltför många rör sig alldeles för lite. Den trenden vill svensk idrott vara med och vända!

Men för att vi ska nå fler behöver vi göra något annorlunda. De senast åren har vi sett att många slutar alltför tidigt och att de flesta inte hittar tillbaka. Samtidigt upplever många vuxna att trösklarna in i föreningslivet är höga. En del av förklaringen ligger i globala trender men vi kan konstatera att idrotten på en del områden behöver förnya sig för att förbli attraktiv. Vi behöver sänka trösklarna och öppna upp för fler.

Den utvecklingsresa som svensk idrott har startat mot år 2025 innebär att vi ska arbeta för livslång idrott i förening för alla, oavsett bakgrund, ålder, kön, ambitionsnivå eller andra förutsättningar. Alla ska få plats. Alla ska kunna se idrottsföreningen som ett bra alternativ för träning och tävling samtidigt som svensk idrott utvecklar en framgångsrik elit.
Därför är prova-på-dagar som Idrottens dag viktiga. Här får du en möjlighet att i samlad, kravlös form prova olika idrotter. Förhoppningsvis hittar du ett roligt fritidsintresse som inte bara leder till fysisk aktivitet utan också ger en inträdesbiljett till social samvaro, glädje och demokratisk möjlighet att påverka föreningens verksamhet.

Idrottens dag ska också vara ett forum där vi får igång samtalet om hur framtidens idrott ska se ut. Samtal som vi hoppas ska mynna ut i att idrottens förändringsresa mot 2025 tar fart. En ny syn på träning och tävling börjar få fäste på alla nivåer. Allt fler ser idrotten som en utbildning för livet och både förbund och föreningar talar om rätten till rörelseförståelse för alla. I en sådan idrott ger vi alla en bra grund att stå på samtidigt som vi tränar och tävlar lika mycket som någonsin, men med fokus som ska ligga på utveckling istället för på resultat.

Arrangemangen i Luleå, Kalix och Jokkmokk sammanfaller dessutom med initiativet #geborttillsport. Allmänhet och idrottsföreningar uppmanas att lämna in idrottsutrustning som de inte längre behöver. Allt insamlat skänks sedan till Fritidsbanken på orten, utrustning som sedan alla kan låna helt gratis. Ett perfekt sätt att värna både om miljön och att göra idrott lättillgängligt för fler.

Svensk idrotts utvecklingsresa har just startat. Oavsett om du är engagerad i en förening som tränare, styrelseledamot, förälder, aktiv eller funktionär är du viktig. Det är du som tar beslut och agerar i idrottsvardagen. Beslut som, om vi vågar tänka nytt och ompröva gamla sanningar, leder till en modern och attraktiv idrott, öppen för alla. Häng med på resan mot 2025 du också!

Leif Nordström
Ordförande Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Katarina Halvardsson
Distriktsidrottschef Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss