Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Annemari Johansson

Full rulle i Arcushallen på Idrottens dag

2017-09-10 19:39

Omkring 20 idrottsföreningar slöt upp för att visa upp sin verksamhet och låta alla prova på när Idrottens dag arrangerades i Arcushallen.
  • Uppdaterad: 2017-09-10 19:39

Storm Skrede-Hareide, 12 år, var en av alla de som kommit till Arcushallen för att spana in utbudet. Första anhalten var kanotpolo och därefter gick han med bestämda steg till brottningen där han fick gå en match mot en brottarledare i Råneå Brottarklubb.

- Hittills har Idrottens dag varit bra. Idrott är roligt och man får bra kondis när man håller igång, säger Storm och skyndar vidare till nästa aktivitet.

Storm Skrede-Hareide testade brottning på Idrottens dag

Luleå Ridklubbs käpphästaktivitet lockade många. Både killar och tjejer ville prova på att ta sig runt hoppbanan. Carola Wånsjö berättar att de brukar arrangera hästkäppstävlingar i klubben och att det är en bra aktivitet för alla. Ett stort plus är att det inte kostar något. Under idrottens dag visade de upp motionsformen för att locka fler till sporten. Käpphästaktiviteten ställer krav på kondition, koncentration och motorik samtidigt som den är rolig och utmanande. Föreningen ska inom kort ordna workshops där de tillsammans ska tillverka käpphästar och planen är att fixa en spilta där hästarna kan sova på nätterna.

Att ta sig runt hoppbanan med käpphäst gillade många.

Variationen bland idrotten var stor. Boxning, cheerleading, bågskytte, tyngdlyftning, fotboll, innebandy, bordtennis och ishockey är några exempel. Och så boule, en idrott som kanske först och främst förknippas med äldre. Men Luleå Bouleklubb vill tvätta bort den stämpeln. De menar att idrotten passar alla åldrar.

- I klubben har vi tävlingsspelare från 13 till 94 år. Vi är här för att marknadsföra vår eminenta sport, säger Rune Utterström.

- När föräldrar kommer hit med sina små barn och provar så ger det ringar på vattnet. Även om vi är många äldre i klubben gillar vi att umgås med ungdomar. Vi delar ju till exempel lokaler med skateboardåkare.

Bakom konceptet Idrottens dag, som genomförs på ett 30-tal orter i landet, står Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Lokala arrangörer i Luleå var Norrbottens Idrottsförbund tillsammans med Luleå Kommun och omkring 20 idrottsföreningar. Idrottens dag är Sveriges bidrag till European Week of Sport, som är en del av EU-programmet Erasmus+ Sport. Tanken med Idrottens dag är att inspirera till rörelse och underlätta för alla att hitta en rolig fritidssysselsättning, gärna i gemenskap med andra.

- Jag vill rikta ett stort tack till alla idrottsföreningar som deltog under Idrottens Dag, säger Peter Henriksson på Luleå kommun och Fritidsbanken.

Under dagen passade också Sportoteket på att byta namn till Fritidsbanken. Via TV4:as initiativ #GeBortTillSport samlades det in 1088 kg idrottsutrustning som skänks till Fritidsbanken. Utrustning som alla sedan kan låna helt gratis.

På facebook hittar du fler bilder från Idrottens dag i Luleå

Föreningarna ordnade prova-på-aktiviteter

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss