Jokkmokk invigde Fritidsbanken - Norrbottens Idrottsförbund
Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Maria Klang

Jokkmokk invigde Fritidsbanken

2017-09-18 15:44

Sveriges nordligaste Fritidsbank invigdes nyligen i Jokkmokk. Hit kan man lämna in idrotts- och fritidsutrustning som inte längre används. Utrustning som alla sedan kan låna helt gratis i 14 dagar.
  • Uppdaterad: 2017-09-18 15:54

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. I Jokkmokk är utlåningen öppen två dagar i veckan kl 14-18 i Fritidsbankens lokal på baksidan av Folkets hus.

- Konceptet med Fritidsbanken är bra. Utrustning återvinns och människor behöver inte köpa på sig en massa utrustning innan man provat. Det är en service till våra medborgare, säger Ann Enberg, fritidschef på Jokkmokks kommun.

För att underlättar för människor att skänka utrustning finns insamlingskärl utplacerade i Porjus, Vuollerim och Kåbadalis. Det går också att lämna in prylar på Savo i Jokkmokk.

- Under invigningsdagen fick vi in 134 kg utrustning, mestadels sportgrejer till exempel skidor, skridskor, rullskridskor och hjälmar.  Men vi vill också underlätta för människor att utöva friluftsliv så vi efterlyser även trangiakök, stövlar, fiskespön, liggunderlag, tält och annat som behövs för att vara ute i naturen, säger Ann.

Fritidsbanken drivs av Jokkmokks Kommun kultur och fritid i samarbete med arbetsmarknadsavdelningen.

- Förhoppningen är att Fritidsbanken ska bli välutnyttjad och att den ska ge fler möjlighet att prova på olika aktiviteter. För skolelever är det också en möjlighet att låna utrustning inför friluftsdagar, säger Ann Enberg.

Läs mer om konceptet Fritidsbanken på www.fritidsbanken.se och på Jokkmokks kommuns webb.

I Norrbotten finns för närvarande Fritidsbanker också i Luleå och Kalix.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss