Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: ALEXANDERO

Sakkunnig i barn- och ungdomsidrott jobbar för barnens trygghet

2017-05-24 08:32
Barn har rätt till en trygg idrott och det är vuxna som har ansvar för att säkerställa att idrotten är en plats för glädje och gemenskap för alla barn. Tyvärr finns det fortfarande exempel där det inte fungerar och barn och unga blir utsatta.
  • Uppdaterad: 2017-05-24 09:38

På Riksidrottsmötet som hölls i Karlstad i helgen fattades en rad beslut för att göra idrottsmiljön tryggare och säkrare för barn och ungdomar. Bland annat ska en idrottens ombudsman inrättas och man skapar också en visselblåsarfunktion, där föräldrar och ledare ska kunna tipsa anonymt om misstänkta övergrepp.

För att ytterligare stärka barnens rättigheter inrättade Riksidrottsförbundet under våren 2017 en funktion som sakkunnig inom barn- och ungdomsfrågor på samtliga idrottsförbund. Syftet var bland annat att stärka kompetensen för att kunna stötta föreningarna i sitt arbete, att informera om idrottsrörelsens gemensamma strategi mot 2025 som till stora delar innebär en ny syn på träning och tävling för barn och unga, samt att utbilda i riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott som antogs 2014. 

Lollo Bladh är sakkunnig i barn- och ungdomsidrott på Östergötlands Idrottsförbund. I den här rollen har hon framför allt lagt fokus på att jobba förebyggande.

- Bland annat besöker jag alla idrottsföreningar som är med i våra sommarläger, Sportis Camp, som arrangeras i flera olika kommuner, säger Lollo Bladh. Då pratar vi om barn- och ungdomsfrågor ur flera olika perspektiv. Dels handlar det om idrottens strategiarbete och om riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott men vi pratar även mycket om föreningarnas egna utmaningar i arbetet med de här frågorna. Hittills har jag träffat 50 föreningar och det har varit mycket givande möten

 

Bild på Lollo Bladh

Lollo Bladh, sakkunnig i barn- och ungdomsidrott på Östergötlands Idrottsförbund. 

Riktlinjerna säger bland annat att idrott för barn ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och följa FN:s barnkonvention, den ska vara lekfull, allsidig och bygga på barnens egna behov och förutsättningar och den ska utformas så att barn kan lära sig idrotten och få ett livslångt intresse för den.

- Som ett led i arbetet arrangerar vi ett barn- och ungdomskonvent i Linköping den 7 oktober, säger Lollo Bladh. Konventet ”Det bästa för barnen - eller de bästa barnen”, blir en heldag med kompetensutveckling, diskussioner och inspiration för de som är aktiva inom barn- och ungdomsidrotten i Östergötland.

Rollen som sakkunnig i barn- och ungdomsidrott handlar inte enbart om att utbilda och arbeta förebyggande, även om det är en stor och viktig del.  Det går också att vända sig till sitt distrikts sakkunnige för råd och stöd om det finns misstanke om att ett barn blivit utsatt.

- Det är förstås jätteviktigt att den här funktionen finns, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Jag hoppas att det förebyggande arbete vi gör kommer att leda till att idrottens gemensamma målsättning och värdegrund om att alla som idrottar i en förening ska kunna göra det i en trygg miljö uppfylls till hundra procent. Ett enda fall där ett barn far illa är ett för mycket.

 

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 010-476 50 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss