Hoppa till sidans innehåll

Den nationella konferensen Idrott och mångfald syftar till att öka kunskapen om mångfaldsfrågor inom idrottsrörelsen. Den 14-15 februari 2017 arrangeras Idrott och mångfald för femte gången och huvudtemat är nyanländas inkludering. Läs mer här!

Samtal med föreningar och ledare

  • Uppdaterad: 2017-02-06 16:53

Samtal med föreningar och ledare, moderator David Hanley, projektledare Integration, Värmlands Idrottsförbund.

Panelen: 
David Matthiason, Verksamhetsledare, Fritidsbanken
David har ett övergripande ansvar för Fritidsbankens verksamhet och nyetablering i Sverige. Du hittar honom på Fritidsbankens huvudkontor på Idrottens hus i Karlstad.

2013 öppnades den första Fritidsbanken i Deje i Forshaga kommun, tre mil norr om Karlstad. Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. En tydlig värdegrund, att ALLA får låna gratis, innebär också en utmärkt möjlighet för nyanlända att ta sig ut i spontana aktiviteter, och kan också fungera som inkörsport till idrott och föreningsliv.

Jiyan Behrozy, Kronoparkens Korpidrottsförening
Jiyan Behrozy, journalist och föreläsare, sitter även i styrelsen för Korpidrottsförening på Kronoparken som sekreterare. Hon är uppväxt på Kronoparken i Karlstad och har under sin barn- och ungdom stött på olika krockar inom idrotten som kan uppstå för tjejer av annan bakgrund. Hon vill ge sin syn på hur idrottsledare och idrottsklubbar bör tänka när det kommer till främst flickor av andra kulturer inom idrotten. 

Pia Torstensson, Deje IK 
I den här rollen som projektledare (ideellt)  för integrationsprojektet i Deje IK  och mamma, har två pojkar som är med och idrottar. Förra året kom det till mig att vi kunde söka pengar för ett integrations-projekt. Eftersom jag tycker det är bra att inkludera alla i en förening så tog jag kontakt med föreningen och på den vägen är det. Att se möjligheter med integrationsarbetet är det viktigaste tycker jag.

Att man får direkta reaktioner från spelare och föräldrar och kan ta bra diskussioner samt strukturerat jobba med dessa frågor eftersom vi fått ekonomiskt stöd. Att också få med  hemmen för ensamkommande är väldigt viktigt arbete som vi lyckats bra med. Integrera detta jobb på ett strukturerat sätt.Var sak har sin tid så är det bara och man får ha tålamod.

Ia Petterson, Karlstad Dansförening
Mitt namn är IA Pettersson Testouri och arbetar med dans på olika sätt i Värmland och främst i Karlstad, både som danslärare, dansare, projektledare och koreograf.

Genom Karlstad Dansförening och med stöd från Karlstad Kommun och förra året även Region Värmland så har vi danslärare arbetat med att låta dansen och musiken vara en gemensam mötespunkt. Vi har rest runt i hela Värmland till HVB hem, samlingslokaler, boenden, fritidsgårdar, skolor men nyanlända barn, ungdomar och vuxna få varje vecka dansa på Dansstudion utan kostnad. Vi har 5 st öppna dansklasser per vecka.

Varje måndag i snart 2 år har vi varit i Molkom på Graninge och haft dans med nyanlända och svenska barn och ungdomar. Vi sätter upp dansföreställningar tillsammans och lär av varandras kulturer och har också haft dansdagar där vi dansat olika danser från olika länder och bjudit på olika maträtter.

Skribent: Monika Wikström
Epost: This is a mailto link