Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

20 km isbana i Tavelsjö – tack vare ideellt arbete

2017-04-04 13:20
När solens strålar träffar den hårda ytan reflekteras det i alla regnbågens färger. Det nyper i kinden, knarrar och gnistrar och man känner sig ett med naturen. En bra dag att besöka Tavelsjö AIK:s 20 km långa isbana.
  • Uppdaterad: 2017-04-04 13:37

Luften är lätt att andas och varje skridskoskär känns lätt befriande. En aktivitet som ger både kropp och själ tillfredställelse, som tömmer hjärnan på bekymmer och musklerna får jobba sig trött i en miljö där frihet får råda.

Mattias Bornerberg, ordförande i Tavelsjö AIK blickar ut över sjön.

– Premiärdagen var spännande. Vi räknade grovt att vi hade 400 åkare som provade på isen och testade sin utrustning. Folk i alla åldrar och nationaliteter åkte skridskor, spark eller promenerade på isen. Det sporrade oss i Tavelsjö AIK att fortsätta, att känna att det är värt att ploga upp banan och anordna allt från aktiviteter till korvgrillning. Banan blir en naturlig samlingspunkt för många att hänga, prata med varandra och umgås.

Utmaningen är naturligtvis grundläggande att kylan kommer före snön så att vi får en bra start med 10 cm is så att vi kan snöröja med lätta maskiner och få isen att växa till ytterligare och sedan gå ut med tyngre, kraftigare maskiner. Sedan gäller det att det snöar i lagom takt så maskinparken räcker till och fungerar – traktorer är dyra och vi har inte obegränsad ekonomi. Vissa personer har kört väldigt mycket traktor men jag vill betona att det är ett lagarbete.

 


Mängder av ideellt arbete bakom

En farhåga inför framtiden är att man tar isbanan för given och att man inte förstår att det ligger massor av ideellt arbete bakom skapandet och upprätthållandet av isbanan. Det gäller att folk engagerar sig och även att så många som möjligt betalar för ett frivilligt dagkort/säsongskort så att de har råd att fortsätta.

– Eftersom vi anordnar Tavelsjö halvmarathon föddes en idé om att anordna Tavelsjörännet. Det är en helt ny tävling där alla som vill röra på sig kan vara med och vi har många klasser. Vi ville skapa en rolig aktivitet och en ny tävlingsform, erbjuda alla i Umeåregionen en meningsfull aktivitet och en ny tävlingstyp som vi inte har haft i regionen tidigare. Fokus ligger på att alla kan vara med oavsett ambitionsnivå.

Det finns utmaningar med det också. Att spika ett datum tre-fyra månader innan tävlingen och att inte vädret ställer till det. Det kan komma 30 cm snö dagen innan och då måste vi tyvärr ställa in. En löpartävling kan man genomföra även om det regnar.

Det bästa är att Tavelsjöborna får en trevlig aktivitet på isen att glädjas åt och engagera sig i. Tavelsjös attraktionskraft ökar naturligtvis också.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss