Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Den arbetande styrelsen fick nog

2017-02-08 10:57
Ibland gungar det under fötterna, vare sig det gäller gungande havsis eller ett styrelsearbete som slukar för mycket energi. Vi möter Gunnar Svan, ordförande i Robertsfors Motorsällskap och talar om förändringar och utmaningar.
  • Uppdaterad: 2017-02-08 11:08

Nere vid hamnen i Sikeå biter det i kinderna fast det är vindstilla och vi blickar ut över snö och is. Frågan som senare ska avgöras är om havsisen håller för att köra deltävling i isracing-SM i mars. Det går inte att dra ut på tiden när det är många som berörs av arrangemanget.

Gunnar Svahn, ordförande i Robertsfors Motorsällskap inväntar arbetsgruppen som har mer kunnande i olika delmoment. Minnen från tidigare år tas upp, när det gungat ordentligt i depån som även stått på is, när den krackelerat och plötsligt råmar som värsta havsodjuret från det bottenlösa havet.

– Vi genomgår förändringar, säger Gunnar plötsligt. Allt började med att vi fick besök av SISU Idrottsutbildarna där en Idrottskonsulent började ställa de där lite obehagliga frågorna. Vi kom fort fram till att styrelsen arbetar mest med arrangemang. Vi har länge känt att dubbeljobbet vi gör tar hårt på oss alla.

 

 

Robertsfors MS startade 1980 av ett gäng fordonsintresserade vänner i Robertsfors. Det hela gick ut på att fika, träffas och umgås. Efter ett tag utvecklade kompisgänget arrangemang som tilltalade andra, körde både bilorientring som arrangerande drogfri Lucia för ungdomarna i grundskolan. När några av medlemmarna började köra rally och rallycross började tanken om tävlingsverksamhet att formas och klubben ändrade riktning. Många gav sitt liv till klubben och kassören tog privata lån för att finansiera den kommande motorbanan. Genom hårt arbete och målmedvetenhet kördes första tävlingen i slutet av 80-talet med inhyrd personal på banan. De i sin tur lärde upp RMS egna medlemmar som efter ett år hade godkända licenser för att arrangera tävlingarna själva.

– Idag håller vi på att förhandla om att köpa upp marken där vi har banan, fortsätter Gunnar. Det tar mycket kraft och timmar som vi lägger ned just på den biten. Jag har inte suttit som ordförande så länge men har ett gäng erfarna styrelsemedlemmar som varit med från början. Det är bra med stabilitet men kunskapen stannar lätt kvar hos dem.

Kartlägger sina uppgifter
Styrelsen har jobbat igenom sina befattningar och kartlagt vad varje post har för uppgift. Det blev svårt att separera sitt styrelseuppdrag från sektionsuppgiften. Varje liten som stor uppgift lyfts upp. Det blev mer och mer uppenbart att styrelsen antingen gör fel saker eller sitter på fel stol. Eftersom jobbet fortgår blev frustrationen större när det blev så uppenbart att en förändring är nödvändigt.

– Vi måste hitta andra som vill sitta i styrelsen som inte är direkt kopplat till sektionerna säger Nicklas Bäckström, kassör. Det är inte rimligt att styrelsen ska utföra jobb som bör göras på sektionsnivå, som att ansöka om tävlingar till alla sektioner. Jag vet inte riktigt när just den posten övergick till styrelsen men misstänker att det är av lathet från sektionen. Rimligt är att dela upp arbetet ute i sektionerna, utbilda dem i tävlingssystemet Lots, och låta dem ta över.

Jan Ågren som representerar valberedningen, påpekar hur det förenklar hans arbete att hitta nya styrelsemedlemmar.

– Jag får ofta frågan vad som krävs för att sitta på olika poster. Med en befattningsbeskrivning är det lättare. Det kräver också att jag är tydlig, upplyser om att det kan uppkomma fler uppgifter men det är upp till var och en att avgöra just då om man vill göra uppgiften.

Fördela uppgifter
Samtliga nickar, säger att det jobb de påbörjat, har fått dem att förstå att uppgifterna bör fördelas på fler personer. Vilket innebär att det blir mindre arbete på varje person och då ökar engagemanget. Skapa fler arbetsgrupper som får färre uppgifter. Med uppgiften följer en enkel beskrivning som prickas av.

– Det kräver att styrelsen går ner i sektionerna och hjälper dem att göra en arbetsbeskrivning fortsätter Peder Andersson, erfaren suppleant. Vi vill avlasta vårt gamla gäng genom att var och en får göra det som de är bäst på eller tycker är roligast. Men då krävs det att vi vet vad de gör och att de släpper på informationen.

Ingemar Larsson banchef, fyller i att klubben har många funktionärer på tävlingsdagen. Många tycker det är spännande att se tävlingar på nära håll och få hjälpa till. Det är jobbet innan tävlingsdagen som kräver mycket insatser och en helt annan kompetens.

– Vi vill inte gå för fort fram säger Gunnar. Det har tagit tid för oss att se helheten, beslutat vad som krävs för att utveckla klubben i rätt riktning. Banan håller mer på att bli ett motorstadium som innefattar både folkrace som radiostyrt. Idag hänvisar vi både skoter och motocross till Bygdsiljum MK.

Och till sista frågan, blir det någon IS-racing tävling i år?

– Jajamen! 

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss