Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Idrotten i Dorotea

2017-06-30 08:41
Hur är läget i Dorotea? SISUs Idrottskonsulenter träffar regelbundet kommunrepresentanter för att följa upp och skapa gemensamma utvecklingsstrategier för kommunens idrottsföreningar. Vi pratar med Linnea Johansson, fritidschef i Dorotea.
  • Uppdaterad: 2017-06-30 08:52

I Dorotea kommun bor 4 125 personer och det finns 11 stycken idrottsföreningar. I dessa föreningar finns 16 stycken sektioner. Det rör sig om 13 olika idrotter och SISU Idrottsutbildarna har verksamhet i 9 av dessa 11.

2013-2016 fick föreningarna 574 200 kr i idrottslyft vilket 1 219 kr per Doroteabo i åldern  7- 25 år. Snitt i Västerbotten är 900 kr. 2016 var 782 personer medlemmar i idrottsföreningar i Vindeln.  Det är 29 % av kommunens befolkning.

Linnea Johansson, Doroteas fritidschef berättar

- Idrotten är otroligt viktig för kommunen och våra invånare. Den skapar gemenskap och bygger broar mellan generationer, etniciteter och kulturer. Den bidrar med utveckling på alla nivåer, låter våra barn och ungdomar att växa samt våra vuxna och äldre att leva längre med god hälsa.

Även för besöksnäringen har idrotten en stor betydelse då den är en stark dragnings- och attraktionskraft. Idrotts- och friluftsupplevelser är viktiga för att få en attraktivare livsmiljö men bidrar även till tillväxt och utveckling.

Idrotten bidrar med positiva hälsoeffekter såväl fysiskt som mentalt och spelar därför en stor roll för folkhälsan. Det stora utbudet och de många idrotterna som svensk idrott innehåller gör att alla kan hitta någon aktivitet på en nivå som passar just dem, avslutar Linnea.

Det händer en hel del i idrottsföreningarna berättar Idrottskonsulenten från SISU Idrottsutbildarna. DIF arbetar brett med mycket idrott. I sommar anordnar de en bl.a. brännbollsturnering. De planerar att starta fotbollsträning för de mindre. De har nyss genomfört Björnloppet som är en löpartävling i terräng. Motorintresserade i Dorotea arbetar för ett medlemskap i SVEMO. Dorotea ridklubb lägger tyvärr ner sin ridskoleverksamhet, samt sälja sin anläggning, men de planerar att fortsätta erbjuda ridning för sina medlemmar genom att samverka med någon närliggande ridklubb och samåka dit. Dorotea Pistolskytteklubb är fortsatt aktiva.

Västerbottens idrottsförbund företräder, leder och stödjer distriktets idrott och SISU Idrottsutbildarna ger idrottsföreningarna mycket stöd i sin utveckling. Det kan ske i form av utbildning och processer för att bibehålla det man har och nå fler. Men det rör sig även om att arbeta fokuserat mot en mer hållbar verksamhet som inkluderar och utmanar gamla strukturer.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss