Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Idrotten i Robertsfors

2017-07-05 16:06
SISUS Idrottskonsulenter träffar regelbundet kommunrepresentanter för att följa upp och skapa gemensamma utvecklingsstrategier för kommunens idrottsföreningar. Vi pratar med Patrik Nilsson, kommunalråd och Magnus Hansson, kommunstrateg i Robertsfors.
  • Uppdaterad: 2017-07-05 16:14

I Robertsfors kommun bor 6 784 personer och det finns 39 stycken idrottsföreningar. I dessa föreningar finns 36 stycken sektioner. Det rör sig om 18 olika idrotter och SISU Idrottsutbildarna har verksamhet i 22 av dessa 39.

2013-2016 fick föreningarna 1 237 900 kr i idrottslyft vilket motsvarar 967 kr per Robertsforsbo i åldern 7- 25 år. Snitt i Västerbotten är 900 kr. 2016 var 2 357 personer medlemmar i idrottsföreningar i Robertsfors.  Det är 35 % av kommunens befolkning.

Det händer en hel del i idrottsföreningarna berättar Idrottskonsulenten från SISU Idrottsutbildarna. Bygdeå GIF har just startat en sektion för cykling och utvecklar sin gymnastiksektion. De samarbetar med Norum Djäkneboda SK som bedriver sin fotboll hos dem. I sin tur har NDSK all skidverksamhet för gruppen. De har även sökt pengar för att göra ny cykelled i samband med upprustning av skidspåret. Deras nystartade sektion, klättring är på väg att bygga en klättervägg.

Nysätra Idrottsförening har startat upp en ny motionssektion – Korpen. De kommer att se till att alla som inte vill åka skidor, skridskor och spela fotboll ska få tillfälle att göra annat. Vilket kommer att innehålla motionsbingo, parkour, cykelorientering och träning mot thougest.

Idrottsklubben Klintarna har ett uppsving på skidåkande barn- och ungdomar och håller på att utveckla en terrängserie i samma anda som kommunserien på skidor. Robertsfors Golfklubb har samverkan med skolan och integration. Eftersom de tappar dem under vintertid skissas det nu fullt på att göra om deras ladugård till en vinteranläggning.

Patrik Nilsson, kommunalråd i Robertsfors trycker på att idrotten är så viktig för hela kommunen.

– Det är inte bara en bra fostran där barn- och ungdomar lär sig att samarbeta utan att det betyder så mycket för hela folkhälsan. Vi vill att fler ska röra sig, inte bara inom idrotten utan att alla i hela samhället.

Magnus Hansson, kommunstrateg berättar om den spontanidrottsyta som byggs vid Rickleån inne i samhället.

– Vi har verkligen försökt att tänka till. Utegymmet kommer att ligga bredvid skata/BMX rampen. Vi räknar med att äldre personer kommer att träna och kan hålla ett litet öga på de som åker i rampen. Det blir även basket och volleyboll möjligheter samt att vi har en halv tennisbana för tillfället.  Vi ser att det är många barn och ungdomar som är där redan. Många passerar spontanytan eftersom det finns ett naturligt promenadstråk förbi. Det är öppen yta mot ån så insynen är total från alla håll.

Patrik Nilsson nickar med och säger att han önskar att någon kunde förlägga läger till orten. Många ungdomar vill träffas och träna ihop. Låt säga att Sikeå SK som har många duktiga tränare och ledare skulle satsa på ett mindre läger så får vi ett till evenemang till kommunen som gynnar besöksnäringen.

– Besöksnäringen får ett uppsving när det arrangeras evenemang som 7-mila. Vi får in ungefär 1 000 personer till samhället som behöver både äta och bensin. Det finns mer att göra för att få fler att göra sina ärenden en sådan dag. Önskvärt är om handeln i kommunen skulle se det också.

Västerbottens idrottsförbund företräder, leder och stödjer distriktets idrott och SISU Idrottsutbildarna ger idrottsföreningarna mycket stöd i sin utveckling. Det kan ske i form av utbildning och processer för att bibehålla det man har och nå fler. Men det rör sig även om att arbeta fokuserat mot en mer hållbar verksamhet som inkluderar och utmanar gamla strukturer.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss