Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Älvräddarna – storgäddor och medlemsskap

2017-09-22 10:42

I våras beslöt Älvräddarna Robertsfors & FVF att gå med i Castingförbundet. Eftersom föreningen jobbade aktivt med att bevara älvar och ofta fiskar kändes det som en naturlig förlängning att bli medlem i Svenska Castingförbundet. Deras första större arrangemang var ett fiskeläger i slutet av sommaren. Vi besökte och fick en spännande historia av Richard Löwall, ordförande.
  • Uppdaterad: 2017-09-22 10:42

Richard Löwall, ordförande berättar att de ofta haft ungdomar som fiskar men att hans personliga utrustning tog mycket stryk av att lånas ut till de mer oerfarna. Det öppnades en möjlighet att få hjälp med att köpa in låneutrustning genom Castingförbundet och Västerbottens Idrottsförbund.

I samband med det så föddes en idé, ett frö som grodde fram efter en längre tid till att anordna ett fiskeläger. De behöver fler timmar för att utbilda ungdomarna i olika sätt att fiska, hur man handhar sin utrustning och hur man uppför sig i förhållande med naturen. Tillsammans med Jari Toivanen, ledamot i föreningen, startade ett gediget arbete med att ordna ett fiskeläger.

Fiskeläger i Västanträsk och Stora Bygdeträsk
– De sista 6 veckorna innan lägret visste vi inte riktigt vart vi skulle landa. Vi lyckades bra med tanke på den ideella tid vi la ned och resurser vi hade. Det var hektiskt att få allt att falla på plats, men det har varit värt det.

Jari berättar att de lade fiskelägret i Västanträsk och Stora Bygdeträsk vilket medförde att föräldrar från hela länet skjutsade sina barn dit.

– Vi startade vid tolvtiden på fredag med ett trettiotal ungdomar mellan tio och sjutton år. Alla bodde i Västanträsks byagård och vi fick dela upp gruppen i två när det visades bli för trångt för alla att bo på övervåningen. Vi samlade ihop hela gänget, bockade av alla och gav dem namnskyltar. Bekantade oss sedan med omgivningen,

– Ungdomarna var i varierade åldrar, tjejer och killar med olika bakgrund, även utanför landets gränser. De delades in i mindre grupper med varsin lägerledare. Grupperna döpte vi efter olika fiskarter såsom abborren, gäddan, mörten, siken, öringen, braxen och laken. Vi bekantade oss närmare och pratade om deras erfarenheter om fiske, samt att de som inte hade egen utrustning fick känna på låneutrustningen, och även övningskasta på gräset.

Värdegrund i fokus
När vi frågar hur föreningen jobbade med värdegrund säger Jari att de skapade ordningsreglerna tillsammans, god kamratskap som grund, ordning och reda, varsamhet med saker och att ingen form av mobbning fick förekomma.  Pedagogiskt material om fiske, klistermärken, kåsor, knappar delades ut till alla medlemmar.

– Vi visste att ett regnväder skulle passera så vi hade planerat att se en dvs-film om fiske men det fick vi bordlägga när projektorn visade sig vara trasig. Det tog inte många minuter innan vi blev varse om de fiskesugna ungdomarnas iver om att omedelbart vilja ut och fiska.  Att det regnade häftigt hade ingen som helst betydelse. Vi hade inget annat val än att se till att de fick på sig ordentligt med kläder och ner till stranden, och lagom nog upphörde regnet just då att falla. Det tog inte alltför lång tid innan några fick första fiskarna från land. Från båtarna var det en del fångstlycka också med en del fina abborrar och huggvilliga gäddor.

Hur var det nu med storgäddan?
– Under fredagen fångades lägrets största fisk upp av Birk 11 år. En kampglad gädda där vågen visade hela 4.11 kg. Den gäddan fick simma vidare för att växa till sig ytterligare. Vem vet, kanske Birk får chansen igen på samma fisk i framtiden, säger Richard.

Efter några timmars fiske fanns det hamburgare för alla hungriga fiskare. Efter middagen begav sig samtliga ut för att fortsätta med fiskeaktiviteterna.

Richard Löwall visade hur man rensade och fileade gädda vilket var uppskattat då det fanns de som ville lära sig och filea på egen hand. Gäddorna hamnade på lördagens meny och var populära då de snabbt gick åt. Sedan var de flesta var snabbt i säng för lite välbehövlig sömn inför lördagens äventyr. En del ville bada och kvällen avrundades sedan kring 22 tiden.

Under lördagen besökte Mats Söderholm, professionell fiskeguide, och tog ut första gruppen ungdomarna i sin egen och mycket snabba båt. Mats hade en liten genomgång om båtvett och fiske innan första gruppen fick åka ut med honom, där han hade alla tänkbara beten för olika fiskesätt på sjön. De som inte var ute med Mats fick vara ute i föreningens egna båtar i väntan på sin tur. Vädret var toppen även om det blåste en del, så fisket var lite trögt under dagen men det fångades ändå fisk.

Mjölkhävning och dropshot
Vi frågar Jari och lägret innehöll andra aktiviteter än fiska. Han skrattar till lite, ler stort och säger.

– Några av killarna ville tävla i mjölkhävning till allas förtjusning och vi alla rycktes med i den spontanitet av lek och glädje som uppstod. Vinnaren att snabbast dricka 1L mjölk var Lukas Viklund som vann en påse chips för sin tokiga bragd.

– Vidare hade vi dropshot tävling med hemligt pris, som gick ut på att med särskilt spö pricka en hink på avstånd med precision och skicklighet. Många var nära utan att riktigt lyckas, så tävlingen gick vidare som lagtävling med en tipstävling och frågesport om fiske. Utslagsfrågor fick avgöra och vinnarna fick en påse godis att dela på. Eftersom ingen skulle behöva känna sig lottlös fick alla en bägare med glas efteråt. Nu låg vinden helt still och den molnfria himlen gjorde Stora Bygdeträsket vacker och spegelblank under lördagskvällen, så nu låg kvällsfisket på schemat.

På schemat stod även casting. Det senare är samma princip som dropshot men med flugspö, vilket många tyckte var roligt att testa. Eftersom föreningen nyligen gick med i castingförbundet finns ett stort intresse att sprida idrottsgrenen i vår region. Här finns kanske en framtida svensk mästare i casting bland våra killar och tjejer. 

På söndagen blåste det väldigt hårt så det blev inget fiske på sjön. Men Jari och Richard hade en lösning på detta avbrott också. Rolf Karlsson från Stora Bygdeträskets fiskevårdsområde besökte lägret med en överraskning. Nämligen att lotta 3 stycken ungdomat att följa med ut till en hemlig sjö där man planterat ”3 somrig öring, odlad utplanterade treåriga öringar”, året innan. Det visade sig att alla 3 fick fånga öring.

Fiskeutrustning som tack
– Innan vi avslutade lägret ville vi ledare tacka alla ungdomar för visat intresse för vårt fiskeläger som är det första vi någonsin arrangerar. Så alla fick ett personligt tackdiplom från oss på Älvräddarna Robertsfors och medlemstidningen Älvräddaren. Utöver det delade vi ut samtliga 30 fiskespön helt gratis till deltagarna. Många blev väldigt glada, även de som hade egen utrustning med sig. Vi delade ut 2 st. pokaler. Hugo Eriksson som vi tycker var ordningsam och föredömlig, visade initiativförmåga och god kamratskap. Birk Nyman/Thunell för att han fick största fisken av alla!

– Vi är lyckliga och stolta över hur lägret kunnat genomgå utan större missöden och oväder. Stort tack till Stora Bygdeträskets fiskevårdsområde och Rolf Karlsson som hela tiden varit med på ett hörn och ställt i ordning, snickrat och fraktat båtar mm. Vi har haft ett bra kommunöverskridande samarbete.

Lägrets ledare, Jari, Rasmus, Richard, Sunanta, Kalle, Tobias, Micke och Göran skickar med ett stort tack till alla inblandade!

------

Syftet till varför Älvräddarna Robertsfors & FVF – Casting, finns är för att bevaka intresset i bevarandet samt återställandet av våra vattensystem, till så ursprungligt skick i mån det går för att uppnå god ekologisk status.

Vi ser stor vikt att värna om den biologiska mångfalden kring våra vatten. Förutom fisken även övriga djurarter, träd, buskar, växter och insekter som lever runtomkring och bildar det livsviktiga ekosystem för dess fortlevnad.

Vi vill vara opinionsbildande för att öka kunskapen hos människor om vikten av en hållbar miljö kring våra vattendrag för framtiden.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss