Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Är fördomarna mot e-sport berättigade?

2017-03-02 11:07
Sanna Hedlund, regional föreningskonsulent från Sverok Västerbotten får den utmanande frågan direkt i sitt knä. Hon ler snett och tar ett så djupt andetag att man förstår att det inte är första gången hon får frågan.
  • Uppdaterad: 2017-03-03 08:02

– Många har fördomar mot digitala spel eftersom de inte vet vad det är. Många föräldrar finns med på de traditionella idrottsarenorna, lär sig spelets regler och hänger med i förändringarna men alltför få intresserar sig för de digitala spel som finns. Ett exempel är när en förälder låter sitt 14-åriga barn ladda ned ett spel som har åldersgräns 18+ så finns det ju stor risk att spelet innehåller element som inte är lämpliga för barn, det är ju därför åldersgränsen finns.

Sverok – Spelhobbyförbundet är Sveriges största ungdomsförbund och i Västerbotten finns det mer än 200 aktiva föreningar.

Verksamheten delas upp i:

Bordspel – brädspel, figurspel, rollspel, kortspel och samlarkortspel

Levande spel – lajv, airsoft, laserspel och paintball

Spelkultur – cosplay, östasiatisk populärkultur, fandom och fantastisk

Digitala Spel – e-sport, LAN och TV-spel

E-sport är den snabbast växande sporten och i Sverige finns några av världens bästa e-sportlag, fortsätter Sanna. Hela industrin värderas till 1,6 miljarder kronor och förväntas att fördubblas under de kommande två åren. Det finns vinstpengar att hämta hem men det kräver en del av spelaren och laget. Framförallt handlar det om mycket strategier, speluppfattning och snabba beslut.

Det finns en stor styrka jämfört med andra idrotter – e-sport kan utövas av människor med helt olika förutsättningar och bakgrunder.

För att orka spela och ligga på topp krävs det hård träning, både fysiskt och psykiskt. Du behöver träna flåset, styrka i rygg, armar och armleder. Mental styrka krävs för att kunna fokusera under längre stunder, att koppla bort hjärnan och låta fingrarna styra under snabba moment, motoriken. En spelare under en match utsöndrar lika höga nivåer av kortisol som en racerförare, öga-hand koordinationen är högre än hos en pingisspelare och pulsen ligger uppe på 160–180 slag per minut.

Och precis som i andra sporter finns det en skaderisk på grund av upprepade rörelser, därför är det viktigt att se över både träningen och ergonomin vid datorn för att undvika musarm eller rygg- och nackproblem.

Så även om det finns många likheter med andra sporter så finns det också en väldigt stor skillnaden, att sporten i sig är så ung. Både att den är nyetablerad och att utövarna har en väldigt låg snittålder. Det saknas intresserade vuxna som stöttar både ungdomarna och sporten. Sanna tror att många vuxna inte har haft spel som en naturlig del av sin uppväxt och därför inte kan se det som lika naturligt som att spela fotboll, rida eller spela tennis.

Träning eller överträning?
Om barnen spelar fotboll fyra timmar varje dag blir de inte bättre utan övertränade. Orkar inte hålla fokus, blir långsammare och besluten blir felaktiga vilket tar på den mentala hälsan. Plötsligt har man ett vresigt och trött barn. Trots det låter många vuxna sina barn spela flera timmar varje dag.

Enligt Sanna finns det många områden inom e-sporten som kan förbättras, och föräldranärvaron är ett av dem. Men det finns andra områden också, som den allt mer aktuella frågan om näthat

– Vi jobbar mycket med värdegrundsfrågor inom Sverok. Det handlar om bemötande av andra, språkbruk och uppförande. Eftersom många är anonyma så upplevs det som mindre farligt att kränka andra på nätet. Många spelare kommunicerar via en chat eller andra program, och därför har de flesta föreningar eller tävlingar moderatorer som utfärdar straff ifall något kränkande sker, det kan t ex röra sig om spelförbud på 2 månader. För att förebygga kränkande beteenden på nätet behövs det en engagerad vuxengeneration, en som inte förfasar sig på distans utan är där kan stötta om något händer.

Efter att ha pratat med Sanna får nog svaret på rubrikens fråga bli nej, fördomarna om e-sport stämmer inte. Men sporten brottas med samma problem som idrotten i övrigt – Hur får vi ett sjysst klimat där våra barn och unga kan känna sig trygga och växa som individer? Tillsammans hjälper vi varandra med lösningen!

Om du vill bryta barnens spelande så fråga först när spelomgången slutar istället för att begära att de ska sluta spela NU! Det kan röra sig om 10 minuter till och för barnet blir det frustrerande att tvingas gå mitt i spelet och lämna sina lagkamrater. Smart för husfriden om man kommunicerar istället för att tvärt bryta.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss