Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Drivers Open, En dag på strippen eller kanske Lådbilsrace?

2017-11-29 13:47

Thomas Fredriksson, ordförande för utskottet nya tävlingsformer i Svenska bilsportförbundet, besökte Robertsfors Motorsällskap. Syftet med besöket grundades i det beslut som togs för att hitta nya sätt att rekrytera både fler (yngre) medlemmar som förare inom SBF.
  • Uppdaterad: 2017-11-29 13:47

Utskottet har samarbetat med folkraceutskottet och rallyutskottet under två år. Där har samsyn mellan sportgrenarna varit i fokus och mycket tid tillbringats med att lyssna av medlemmarna i rörelsen. Efter det bestämdes vilken riktning som utskottet skulle ta och att alla var eniga om att hålla fast vid den innan man gick vidare. Man har även avsatt tid på att lyssna på ”framtiden”, ungdomarna, genom ungdomsforum för att tillsammans hitta vägar att hjälpa och stötta dem på bästa sätt.

Rent konkret har nya besiktningsprotokoll framtagits och ett enklare system för tävlingsledningen att både ansöka som rapportera in tävlingarna. I och med att man räknar med fler tävlingar har rekrytering av fler banbesiktare påbörjats.

Under året har utskottet propagerat för att nyttja befintliga anläggningar för att köra enkla tävlingsformer för att öka beläggning.

Vad menas med enkelhet
Det ska vara enkelt från alla perspektiv, antingen du väljer att köra en slinga ensam på att inhägnat industriområde eller i en grusgrop – Drivers Open. En dag på strippen – lämpad för den ensamma föraren att köra rakt fram från stillastående till mållinjen så fort som möjligt. Här använder du en vanlig bil (ej cabriolet). Vill man ratta ordentligt finns det konbanor i olika modeller där det gäller att köra så fort som möjligt runt hindren.

Är man fler som vill samsas som samma bil kör man uthållighet. Det kan handla om att åka så många varv som möjligt under en viss tid, eller med en viss mängd bränsle. Man turas om att köra och banan kan vara en åker, en grusgrop, grusväg eller liknande. Vad som kännetecknar en enkel tävlingsform är att det är lätt att komma igång och upplevs med glädje. Hastigheten är låg, fast upplevs ofta som hög för föraren.

Föreningsfokus
Mycket tid är nedlagd på föreningsnivå för att väcka nya tankar och ideer, inspirerar och förankra de nya tävlingsformerna till något attraktivt men enkelt att prova på. Utskottet har varit behjälpliga med ansökningar för träningstillstånd och har förtydligat funderingarna kring de förenklade licenserna som kommer att gälla vid nya tävlingsformer.

Hela familjen
Man har aldrig släppt tanken på att få hela familjen engagerad och även om det gäller förenklade tävlingsformer finns möjlighet att engagera alla vid en tävling. Det kan innebära att familjemedlemmar rekryteras till olika uppdrag vid tävlingstillfället för att känna samhörighet med både förare som förening.

Förare och bilar
Nya sportgrenar kräver andra banor (på de befintliga) och byggda bilar än förr. Enkelhet betyder att du kan använda (i vissa grenar) din egen besiktade och skattade bruksbil, trepunktsbälte, föraroverall och hjälm. Körkort eller körkortstillstånd, en handledare och en licens, vilket kan sökas på plats – sedan är det bara att åka. Banorna kommer att plogas upp eller förfina de befintliga, på ett sätt att farten sänks till ca 40 km/timmen.

Bilarna besiktas på plats av teknisk chef, utryckningsfordon finns på plats i enighet med säkerhetsaspekterna.

Nya grenarna
Vi har nämnt några av grenarna men här kommer hela listan. Vid intresse kontakta din förning på orten för mer information.

• Lådbil
• Konbana
• Uthållighet
• Time attack
• Drivers open
• Ticket to drive
• En dag på strippen
• Erbjuda märkesklubbar arrangemang
• Historisk karting, enklare

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss