Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Ekonomi – en paradgren för IBK Dalen

2017-04-21 13:04
De senaste åren har flera av Sveriges elitidrottslag haft stora problem med ekonomin, mer än hälften av elitlagen finns t ex i Kronofogdens register. Men det finns undantag – vi besöker IBK Dalen för att höra hur de har lyckats med sin goda ekonomi.
  • Uppdaterad: 2017-04-21 13:14

Enligt Ekots granskning 2013 så har en av tolv elitföreningar i Sverige skulder hos Kronofogden. Mer än hälften av alla lag har, eller har haft ansökningar om betalningsföreläggande mot sig under de senaste tre åren.

Granskningen omfattade över 160 lag som spelar fotboll, hockey, handboll, innebandy, basket, bandy eller speedway. 56 procent av klubbarna har något ärende hos Kronofogden. Totalt har 13 klubbar aktuella skulder och det är framför allt obetalda skatter. Beloppen är från 30 000 kronor upp till över en halv miljon kronor.

Förutom aktuella skulder handlar det om betalningsförelägganden - då företag som ansett att klubbarna inte har betalat sina skulder vänt sig till Kronofogden för att få skulden fastställd. När kronofogden fastställt skulden innebär det att klubben kan få en betalningsanmärkning, något som för en privatperson skulle innebära problem att få ta lån.

IBK Dalen har vuxit starkt
Föreningen IBK Dalens bildades 1990 av två kompisgäng från Grubbe-Umedalen och Hissjö-Håkmark. Målsättningen var att bilda ett lag för licensierat spel i div. IV. Nu består klubben av sex serielag, sammanlagt 40 lag varav 15 är ungdomslag, cirka 500 aktiva spelare och ledare. Sammanlagt 1 300 medlemmar.

Urban Karlsson är klubbdirektör och berättar vad hans roll är i föreningen.

- Jag ansvarar för kansliet samt fördelningen av arbetsuppgifter, kontakten samt avtalsskrivningen med våra största samarbetspartner. Jag ser till att kontraktsskrivningen med våra spelare och ledare i våra elitlag fungerar på att bra sätt. Jag försöker ha en bra kontakt med andra parter som SIBF, VIBF, VIF, Umeå kommun men även andra mindre administrativa jobb.

IBK Dalen har till motsatsen från andra föreningar en god ekonomi. Hur kan det komma sig:
- Vi IBK Dalen är vana att arbeta väldigt hårt för att få ekonomin att gå ihop samt att vi alltid försöker hålla hård kontroll på våra utgifter. Klubben är väldigt kreativa och duktiga på att hitta nya intäkter bland annat så har vi under många år arrangerat  Umeå Scandic Cup och Umeå Floorball Festival. Vi brukar också vara samarbetspartner till olika arrangemang som tex Brännbolls-Yran, Umeå Fotbolls Festival, Joe Labero  mfl. Detta ger ju bra med intäkter.

Jag tycker att det är viktigt att man arbetar långsiktigt fortsätter Urban och att man hela tiden arbetar efter en budget och ser till att hela tiden vara vaksam. "Det är lätt att göra sig av med pengar men svårare att dra in pengar".  Jag tror att många föreningar tänker fel. Det är lätt att säga att alla måste bidra med att dra in pengar på
t ex sponsorförsäljningen och entréintäkterna. Men det svårt att få ihop det, alla ska dra åt samma håll. Det är en otrolig konkurrens i samhället just nu och det krävs otroligt mycket för att kunna driva föreningar med elitverksamhet.

Hur kommer framtiden att se ut?
- Jag tror att det kommer att vara en utmaning för alla föreningar med elitverksamhet att få ihop sin ekonomi i framtiden. De som lyckas bäst med det kommer att vinna medaljerna över tid.

Sedan ler Urban lite snett och tillägger:
Ja, det kommer alltid att dyka upp något lag som kör med ekonomisk doping.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss