Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Idrottens utvecklingsråd skapar dialog

2017-02-08 10:41
Johan Eriksson, Fritidsintendent i Robertsfors kommun väckte frågan om att starta ett utvecklingsråd för idrotten i Robertsfors kommun.
  • Uppdaterad: 2017-02-08 10:48

–  Jag hade en tanke om att samla alla idrotter under ett tak, skapa ett dialogforum för den idrottsliga utvecklingen i Robertsfors kommun. Det finns svagheter och styrkor i alla föreningar idag, många frågor att behandla och många frågor att väcka, tillsammans kan vi hjälpa varandra fram tack vare ett bredare erfarenhetsutbyte och samverkan. Detta skapar också en effektivare dialog mellan kommunens representanter och föreningslivet. Information blir tydligare och vi på kommunen får jag en mer samlad bild och kan agera på ett bättre och effektivare sätt. Det finns massor att göra.

Jobbet med att starta Idrottens utvecklingsråd påbörjades under andra halvan av 2015 där samråd med Sisu idrottsutbildarna inleddes. Tanken var att hitta och kunna visa upp en grundstruktur som föreningarna antingen tar till sig eller förkastar. Johan fortsätter:

– I oktober 2015 hade vi tillsammans utarbetat ett förslag på hur processen skulle gå till väga i skapandet av ”Idrottens utvecklingsråd”. Förarbetet blev en viktig punkt där insamling av information från både föreningar och andra kommuner startades för att sedan förankra detta i politisk ledning. Känslan jag fick av de vi ”bollade” med i föreningslivet var positiv överlag. Målet var att vi skulle vara igång med en första informationsträff i början av 2016 tillsammans med föreningarnas ordföranden där beslut skulle tas om vi skulle köra igång detta. Tyvärr kom fördröjningar i form av organisationsförändringar i Sisu och föräldraledighet för mig i vägen för detta möte så det drog ut på tiden. Men bättre sent än aldrig och nu är vi igång.

Förankring
Ibland är det att fördel att förankringen tar lång tid och alla hinner mogna med uppgiften.  Vid den gemensamma informationsträffen före jul fick inte alla plats och stolar fick hämtas in. Bullarna tog slut, energin flödade och alla var överens om att starta upp rådet.

Kvällens träff handlar om snabba beslut. Deltagarna får en penna i handen, på väg mot kaffeautomaten passerar de olika förslag. Effektivt och snabbt kryssar deltagarna i dag, tid, antal träffar per år och hur träffarnas agenda ska se ut.

– Eftersom vi på informationsträffen bollade upp många olika förslag att fundera över, kändes det behövligt att låta deltagarna snabbt ta beslut säger Johan. Jag vill att första träffen ska ge effekt direkt, att deltagarna är trygga i besluten som tas av dem själva direkt.

Gemensam plattform
Förväntningarna på Idrottens Utvecklingsråd är tydliga och alla är eniga, lappen där det står samverka, ska sättas högst upp på tavlan. Den följs sedan av många fler med konkreta tips där ett är att hitta en gemensam digital plattform. På den plattformen ska alla idrotter finnas med sina träningstider, dag och plats. Allt för att undvika konkurens med både halltider som deltagare. Hög prioriet får lappen med gemensamma aktiviteter, samverkan mellan föreningar och kommunen när det gäller skolloven.

Agendan för nästa träff är given och datum bokas in. Johan lovar att ta med sig frågan om vilken plattform som lämpar sig bäst till ändamålet. Deltagarna får i uppdrag att fundera över innehållet vilket kommer att processas fram under nästa träff.

Många deltagare dröjer sig kvar och lyfter olika idéer mellan varandra. Samtalen fortsätter ute på parkeringen och den goda stämningen ligger kvar i lokalen en lång stund.

Johan Eriksson ler stort, samlar ihop blädderblocksblad, alla postit- lappar och pennor.
– Vilken energi. Den ideella kraften är stark, skapar både lust och glädje när den kommer från dem själva. Det känns ärofullt att få vara en del i utvecklingen och enormt viktigt att ta tillvara på deras arbete och den kreativitet som finns. Föreningskänslan är stark när eldsjälarna får brinna!

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss