Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

RIM 2017 – vad tycker förbundsrepresentanterna i Västerbotten?

2017-05-18 18:07
Vi ställer 4 snabba frågor till Michael Marklund, ordförande i Curlingförbundet, inför RIM 2017 som hålls i Karlstad 19-21 maj.
  • Uppdaterad: 2017-05-18 18:39

Vilken tycker du är den viktigaste frågan på RIM 2017?
Att vi inom idrotten bidrar till den strategi som vi arbetat fram de senaste åren. Den innehåller de viktigaste frågorna för idrottens framtid. Men även att idrotten får en starkare roll i samhället i framtiden och att stärka föreningarnas betydelse inom idrotten.

På vilket sätt tar du med dig Västerbottens-perspektivet på RIM?
Eftersom jag är aktiv själv i Västerbotten så vet jag vad det innebär. Jag känner väl till både curling, fotboll och jobbar bra ihop med SISU och självklart så kommer jag även att propagera för SM-veckan 2018 i Skellefteå.

Vad är de viktigaste frågorna för din idrott just nu?
Rekrytering, stärka föreningarna, fler curlinghallar, samverkan mellan föreningarna, utveckla breddtävlingarna, utbildning och använda den nya tiden i vår utveckling (ex digitalisering och invandring).

Vad tycker du om Riksidrottsförbundets förslag om ett utökat stöd till Idrott för äldre (som formulerats på s. 20 i det intressepolitiska programmet)?

  • Idrottsrörelsen ges möjlighet genom ett förstärkt offentligt stöd att utveckla föreningsidrott för vuxna och äldre.
  • En allmän översyn av friskvårdsbidraget bör göras så att fler idrotter kan inkluderas och fler grupper aktiveras.

Curlingen ligger väldigt långt framme när det gäller livslångt idrottande. Vi har en stark seniorverksamhet i klubbarna. Man pratar om ”från triangel till rektangel” och vi har möjlighet att idka curling hela livet. Jag välkomnar både forskning på hälsoeffekter för motion, gemenskap och sociala tävlingsformer samt någon typ av bidrag även för äldre. Jag tror att regelbunden motion är mycket hälsobefrämjande och besparar samhället mycket kostnader för  en utnyttjad hälsovård.

Kort om Riksidrottsmötet (RIM):
Riksidrottsmötet är Svensk idrotts högsta beslutande organ. Här samlas 200 ombud från 71 medlemsförbund till Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas årsstämmor. Nya styrelser väljs, beslut fattas i strategiska frågor och den gemensamma färdriktningen för Svensk idrott stakas ut. RIM behandlar också ansökningar från förbund som vill bli medlemmar i Riksidrottsförbundet och utser ledamöter i Riksidrottsnämnden, dopingnämnden och dopingkommissionen.

PS. På bilden: EM, Damer=silver och Herrar=guld! Michael=stolt ordförande!

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss