Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Samarbete skapar möjligheter för Vindelns Hockeyförening

2017-04-10 08:47
Det är mörkt och stilla. Strålkastarna har slocknat, rösterna tystnat men kylan slår emot mig som en påminnelse om var vi befinner oss. Från klubbrummet blickar vi ut mot arenan och plötsligt tänds lampor och en liten aktivitet påbörjas.
  • Uppdaterad: 2017-04-12 16:20

Det är dags att ta bort isen från hockeyrinken på fritidscentrum i Vindeln och ismaskinen börjar snurra runt.

Jens Endfors och Lisa Norrman från Vindeln Hockey berättar att de fick med sig Malin Bjurén från Vindelns kommun, att ha kvar isen över sportlovet. Det krävde en stor insats av klubben som fick sköta allt underhåll men som lönade sig när så många ungdomar fanns på isen under veckan.

Medan vi inväntar Göran Lindblom från Västerbottens Ishockeyförbund och Malin Bjurén från Vindelns kommun hinner Lisa Norrman berätta för SISU Idrottsutbildarna Idrottskonsulent att det finns en tanke hos klubben att påbörja ett större arbete.

- Jag har slagit flera flugor i en smäll genom att bjuda in dem som vi behöver för att bygga Vindelns hockeyklubb till en bra barn- och ungdomsverksamhet. Klubben har varit vilande under några år och vi såg ett behov att väcka upp den när ett 30-tal barn under 6 år samt cirka 40 st under 12 som varit på is under vintern. Plötsligt kände jag att vi har ett stort ansvar att ta vara på dem och hålla deras intresse vid liv.

Göran Lindblom från Västerbottens Ishockeyförbund skakar hand och ser sig runt med det vana hockeyögat för att se möjligheter. Scannar av utrymmet mellan rink, läktare och väggar och plötsligt glittrar det till och leendet kommer fram. Direkt är samtalet igång angående en skottramp och Jens Endfors ger olika förslag till placering och utformning. Göran ber Jens att ansöka om Idrottslyftsmedel från förbundet för anskaffning och samtalet har direkt lett till en konkret åtgärd.

Malin Bjurén från Vindelns kommun anländer och är en viktig länk för att förankra arbetet till både tjänstemän och politiker. Samtalet förändras och återgår till en mer formell ton för att synka ihop syftet med mötet. Hon frågar rent konkret.

- Vad kan jag bidra med och vad behöver ni?

Det är svårt att svara konkret, ovant att direkt berätta vad man behöver utan förklaring. Varför Malin frågar är av den anledning att det finns flera olika finansiärer på plats som kan bidra med olika insatser. Så hon vill veta just vad Vindelns kommun kan bidra med och ta med sig det tillbaka som en förfrågan.

En utbildningsdag med inspiration för hockey ligger högt upp på listan. Det hugger Göran Lindblom på och innehållet utkristalliseras fort med ett tema som stämmer med behovet. Olika förslag bollas fram och tillbaka och Göran tar med sig dem tillbaka till förbundet.

- Vi vill att ni utbildar både styrelsen och ledare fortsätter han. Er värdegrund måste sitta som en ryggrad och alla bör vara delaktig i den.

Idrottskonsulenten tar vid där och berättar om vilka möjligheter det finns, hur man kan tänka och jobba smart och bygga grunden genom en kunnig styrelse.

Vi vill erbjuda Off-ice träning underbarmarkssäsongen säger Lisa, ett tillfälle i veckan, med en ledarledd spontanträning där alla får komma och träna. Träningen sker i ishallen när isen är borta. Vi vill dela in planen i tre delar där olika aktiviteter bedrivs. En del som är skotträning, en som är inlinesträning och den tredje som helt bygger på Åldersanpassad träning.

- Jag vill bygga starka barn som får allsidig träning. Träna koordination, snabbhet och smidighet. Vi ska träna kullerbyttor, hoppa på olika sätt, ändra riktningar och förmåga att uppfatta olika förändringar i mönster. Eftersom vi har så många under 12 år så kommer vi inte att fokusera på kondition eftersom vi vet att det ger liten effekt i den åldersgruppen. Vi vill knyta kontakt med andra idrotter för att avlasta vi varandra och varvar ledare. Till hösten får deltagarna övergå i den idrott de vill fortsätta träna i.

Mötet avslutas, alla deltagarna har något drömmande i blick. En win-win situation har uppstått mellan alla partner och det känns att det kommer att bli verkstad av det mesta.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss