Hoppa till sidans innehåll

Västerbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västerbotten. Vårt uppdrag är att företräda, leda och stödja distriktets idrott.

Värdegrundsarbete – ett stöd till ledare

2017-09-26 15:36

– Värdemärkesboken tydliggör föreningens/ungdomssektionens syfte med verksamheten, och utgör ett stöd för framför allt ledare i deras agerande, men även för föräldrar och spelare, säger Pernilla Wikström, ungdomsansvarig i Sörfors IF.
  • Uppdaterad: 2017-09-26 15:36

Sörfors ligger ca 12 km nordväst om Umeå, vid Umeälvens strand och det bor runt 400 personer. I byn finns idrottsföreningen som bildades i mars 1931 och 1932 byggdes fotbollsplanen i Sörfors som kallas Älvdungen. Lilla Sörfors gick fram som en ångvält och klarade sig upp i norrländska serien, som var så högt man kunde komma i fotbollssammanhang under krigsåren. Sörfors var ett av de bättre lagen i umetrakten. 

Sörfors IF är idag en levande förening med ca 380 medlemmar. De spelar fortfarande fotboll och har ett herrlag, ett damjuniorlag, 7 ungdomslag plus två nystartade knattelag som börjar spela matcher först under nästa säsong.

Vi får ett snack med Pernilla Wikström som är Ungdomsansvarig i föreningen som berättar om det värdegrundsarbete som föreningen genomgick förra året.

Pernilla berättar att de ville ta fram gemensamma riktlinjer för ungdomsverksamheten i föreningen, dels för att jobba mot en samsyn mellan lagen och dels som en del av ett utvecklingsarbete mot förbättrad kvalitet.

Alla positiva
– Frågan lyftes under ett ledarmöte och alla var positivt inställda till att jobba fram detta dokument. Vi startade jobbet i november -16 och avslutade i april-maj 2017. Till ett fösta möte bjöds alla aktiva ledare in. Detta möte leddes av Fredrik Holmgren från SISU idrottsutbildarna. Han hjälpte oss att diskutera/formulera vad som är viktigt i Sörfors IF och vad vi vill stå för. Utifrån ledarnas tankar så jobbade föreningens ungdomssektion (bestående av en representant per ungdomslag) vidare och tog fram ett förslag som skickades på remiss till övriga ledare. Efter viss revision trycktes sedan en folder innehållande Riktlinjer för Sörfors IF, ungdom.

Lever ni enligt er värdegrund?
– Jag hoppas det. Det är svårt att säkerställa alla led, men förutsättningarna för samsyn inom verksamheten har definitivt förbättrats. Inför varje ny säsong kommer vi att lyfta dokumentet och påminna varandra om vikten av att jobba efter våra gemensamma riktlinjer.

Tankar och tips till andra som är tveksamma inför att ta i frågan?
– Ta tag i den! Gemensamma riktlinjer stärker föreningen och det gör dessutom arbetet med att ta fram dessa riktlinjer. Det är nyttigt för ledare från olika lag att träffas och diskutera – väldigt ofta leder det till kunskapsutbyten av olika former.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västerbottens Idrottsförbund
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress: Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:Tel: 010-4765400
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss