Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västernorrland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.
Vår värdegrund är: rätten att vara med, kompetens, trovärdighet, engagemang.

Ny satsning skall hjälpa asylsökande att få ett socialt sammanhang.

2017-06-29 09:02
Västernorrlands-, Jämtland- Härjedalens- och Gävleborgs idrottsförbund har beviljats stöd från Asyl, migrations och integrationsfonden AMIF, för projektet Lobben – utbildning och ledarskap.
  • Uppdaterad: 2017-06-29 09:05

Projektet kommer att starta upp i september 2017 och pågå under två år. Medfinansiering har beviljats med drygt 4,5 miljoner från Europeiska asyl-, migrations- och integrationsfonden AMIF.

-        Genom att ge deltagarna möjlighet att utbildas och utvecklas i ett socialt sammanhang tillsammans med andra ökar möjligheten till snabbare integrering, säger Ellen Forsberg projektansvarig på Västernorrlands idrottsförbund.

Projektet Lobben-utbildning och ledarskap ska ge asylsökande möjligheten att utbildas, utvecklas och inkluderas i ett socialt sammanhang i idrottsrörelsens regi. Deltagarna ska få möjlighet till en meningsfull fritid, som i sin tur kan leda till en fördel för språkinlärning, ökad självkänsla, ökat självförtroende, skapa nya kontakter och därmed lättare etablera sig i det svenska samhället.

Idrottsorganisationerna har samverkat i en pilotstudie via Tillväxtverket. Där har metoden testats med mycket goda resultat.

-        Det har varit en succé. 87 % av deltagarna upplevde att de ökat sin anställningsbarhet och fått en ökad motivation för studier. Därtill upplevde deltagarna att dagarna blev meningsfulla jämfört med att sitta ensam och återuppleva dålig minnen säger Ellen Forsberg.

Målgruppen kommer genom projektet att få möjlighet att ta del av idrottsrörelsens ledarskapsutbildningar och utveckla sitt ledarskap i en idrottsförening. Det är fritt fram för alla föreningar att anmäla sitt intresse av att vara med i projektet.

För mer information
Ellen Forsberg
Verksamhetsledare projekt och uppdrag
Västernorrlands Idrottsförbund

Skribent: Ellinor Sundin
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västernorrlands Idrottsförbund
Nordichallen, Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:Tel: 010-476 49 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss