Hoppa till sidans innehåll

Västmanlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Västmanland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nya Södrastugan invigd!

2017-09-20 11:13
I lördags var det invigning av nya Södrastugan i Arboga. En efterlängtad samlingsplats för Arboga Södras medlemmar. ”Det är klart vi är stolta”, säger ordförande Ove Bergman.
  • Uppdaterad: 2017-09-20 11:16

Natten mot den 19 juni 2014 ringer telefonen hos Arboga Södras ordförande Ove Bergman. Föreningens klubbstuga står i lågor och räddningstjänsten på plats meddelar att den redan är övertänd. Ove ansluter strax senare och ser Södrastugan brinna ner till grunden. När sommarnatten övergår till morgon försvinner föreningens centrala plats och en del av dess historia.

”Det kändes tragiskt såklart. Reaktionerna vi mötte efter branden vittnar om vilken betydelse stugan hade, inte minst för våra äldre medlemmar. Den naturliga samlingsplatsen försvann och det märktes i föreningen på flera sätt”.

När vi hälsar på har det gått drygt tre år sedan det där telefonsamtalet. Det är en härlig höstdag, solen skiner och den nya, gula Södrastugan känns välkomnade.

Ove Bergman låser upp dörren och vi kliver in i hallen. Allt luktar nytt, väggarna är ljusa och de stora fönstren ger ett fantastiskt ljusinsläpp. Köket är rymligt och innehåller både dubbla spisar och diskmaskiner. En sovsal med sängar möjliggör för träningsläger och i ett av rummen finns plats för ett framtida kansli.


Jens och Ove välkomnar till nya Södrastugan 

Tillsammans med Jens Lundberg, som både är ledare i föreningen och en av de som har engagerat sig i arbetet med nya klubbstugan, slår vi oss ner vid ett av de vita träborden i den stora salen med plats för både möten, teoripass och umgänge. Utanför fönstren visas en fantastisk vy över fotbollsplanerna, där flera träningar är i full gång. Dörren till stugans altan står på glänt och ljudet från träningen ger hela miljön en härlig inramning.

Ove och Jens berättar att föreningen, ganska omgående efter branden, tog beslut om att stugan skulle byggas upp på nytt. En tomt köptes av Arboga kommun bredvid parkeringen på Ekbacken och medel beviljades från olika håll, bland annat ur Idrottslyftet via Västmanland Idrottsförbund och från Arvsfonden. Men även föreningens medlemmar, lag och privatpersoner har sett till att bidra på olika sätt.

I oktober 2016 togs det första spadtaget och knappt ett år senare står Södrastugan nu klar.


Invigning av nya Södrastugan

”Den nya stugan skiljer sig en del från den gamla. Nu har vi allt på ett plan, stugan är modern, handikappanpassad och vi har dubbelt så stor samlingssal vilket är ett stort lyft. Allt blev faktiskt mycket bättre än vad vi vågat tro på förhand”, säger Ove.

”Vi har över 500 aktiva medlemmar i föreningen och 20 lag. Vi ser att det har varit färre lagsammankomster de senaste åren när vi har saknat en naturlig plats att träffas. Därför betyder det väldigt mycket för oss att stugan är klar nu.  Alla vill vara här och är stolta över sin klubbstuga!”

 


Utsikt över fotbollsplanerna från klubbstugans altan  

 

Text och foto: Anette Fransson

 

 

 

 

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Västmanlands Idrottsförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:Tel: +46104764800
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss